Botoşani: Instituţii de stat transformate de şefi în afaceri personale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Angajaţii de la Camera Agricolă şi Casa Agronomului sunt acuzaţi că execută la negru proiecte europene. Împotriva directorilor celor două instituţii şi a trei subalterni au fost făute sesizări penale.

Acest lucru a fost descoperit de Corpul de control al Prefecturii care  a verificat activitatea celor două instituţii din 2008 şi până la finele anului trecut. Prefectul a făcut sesizari penale faţă de cinci persoane, respectiv directorul Camerei Agricole, Gheorghe Dănilă, directorul Casei Agronomului, Geanina Huială, a contabilului Camerei Agricole, Luminiţa Dumitriu, consilierului juridic al Camerei Agricole, Mihai Grigoriu, dar şi a casierului Camerei Agricole, Mihai Cracană. Toţi cei cinci angajaţi sunt acuzaţi de conflict de interese, abuz în serviciu, fals şi uz de fals.

Un fel de feudă a directorului

Cele două instituţii publice au fost transformate de către şefii lor în afaceri personale. Mai mult, Casa Agronomului a fost condusă din umbră de către directorul Camerei Agricole, Gheorghe Dănilă. Pentru a-şi asigura discreţia afacerilor, Gheorghe Dănilă şi-a angajat doar prieteni şi rude, pe bază de cerere, fără a se organiza vreun fel de concurs. Deasemeni salariile s-au dat după bunul plac al directorilor, fără să existe motivaţii pentru majorarea, sau  după caz, diminuarea  lor. Deşi este ilegal, trei funcţionari publici din cadrul Camerei Agricole, respectiv economistul Luminiţa Dumitriu, consilierul juridic Mihai Grigoriu şi casierul Mihai Cracană, desfăşurau în baza unui contract de prestări servicii încheiat între Camera Agricolă şi Casa Agronomului servicii de specialitate către Casa Agronomului, contra cost pentru fiecare activitate prestată.

Prejudiciu imposibil de calculat pentru că nu există contabilitate

Cel mai grav lucru descoperit  este că angajaţii celor două instituţii au oferit consulatţă pentru întocmirea a peste 1000 de proiecte europene şi deşi au încasat onorarii de la fermieri acestea nu au fost evidenţiate în contabilitatea instituţiilor. Pentru un singur proiect se percepeau sume cuprinse între 200 şi 3200 de lei. „O situaţie a veniturilor şi cheltuielilor este în situaţia noastră aproape imposibil de realizat şi vorbim totuşi de o instituţie publică, a statului român. Există o evidenţă contabilă absolut evaziv efectuată şi înregistrări necorespunzătoare, lipsa documentelor justificative. Nu există un registru de casă, iar chitanţele şi facturile emise nu au niciun fel de număr, ceea ce face absolut imposibil gestionarea acestora. Chitanţele nu au dată, fiind foarte greu de urmărit operaţiunile din casă şi nu mai vorbim că nu au un compartiment de control financiar intern, absolut obligatoriu într-o instituţie publică ", aspus  prefectul Cristian Roman.   Echipa de control a mai constatat că 11 persoane au participat pe banii instituţiei într-o excursie în SUA, deşi exista aprobare pentru şapte persoane care urmau să plece într-o vizită de lucru. 

Acuzaţii se apără spunând că sunt executaţi politic

image

Întrucât nu există acte contabile justificative, se bănuieşte că banii încasaţi de la fermieri pentru întocmirea proiectelor au intrat în buzunarele angajaţilor de la cele două instituţii. La toate aceste acuzaţii, cei învinuiţi se apără spunând că prefectul vrea să-i execute politic pentru că sunt înscrişi într-un partid aflat în opoziţie. „Nimic nu este adevărat. Este o chestiune politică.  Avem facturi, chitaţe şi contracte încheiate separat pe fiecare instituţie în parte. Facturile şi chitanţele există dar fără să fie trecute numerele de contract pe ele. Nici măcar nu am încasat toţi babii pentru că lumea nu a avut decât de un mic avans. Din această cauză nici nu am luat lefuri de trei luni. Nu s-a lau niciun comision la negru, s-au luat doar avans urmând ca după c eoamneii primesc banii pe proiuecte să plătească şi restul banilor. Se ăncearcvă distrugerea acestor instituţii pentru ca de consultaţă se se ocupe anumite srl-uri", a spus Gheorghe Dănilă (foto), directorul Casei Agronomului. În timp ce Dănilă ameninţămcă îi va da în judecată pe cei care i-au adus prejudicii de imagine, prefectul judeţului a anunţat că l-a sesizat pe  ministrul Agriculturii şi Direcţia Naţională Anticorupţie. Totodată, Fiscul va merge şi el în control la cele două instituţii.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite