Fals medic angajat la Urgenţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pacienţii Spitalului de Urgenţă nu ştiau că sunt consultaţi de un fals medic
Pacienţii Spitalului de Urgenţă nu ştiau că sunt consultaţi de un fals medic

Ali Marius Ghiulser s-a angajat doctor la Spitalul Judeţean, deşi a absolvit doar trei examene la Medicină: sport, limba engleză şi informatică. Frauda nu ar fi fost descoperită dacă falsul medic nu ar fi încercat să-şi ia câteva gărzi şi la spitalul din Măcin. Acolo, birocraţia i-a venit de hac şi a ajuns în faţa judecătorilor.

Citeşte şi:
Falsul medic generalist de la Tulcea este cardiolog pe site-ul Spitalului Judeţean Constanţa
Galicia: A fost arestat un fals medic

La sfârşitul lunii septembrie, aşa-zisul medic a mers la spitalul din Tulcea să ceară un loc de muncă. Managerul unităţii medicale, Ion Popescu, l-a primit cu braţele deschise. „Avem deficit mare de medici", a explicat acesta. În plus, la angajare, Ali Marius Ghiulser a prezentat toate actele necesare, inclusiv xerocopii de pe Diploma de Licenţă din data de 11 octombrie 2005, emisă de Universitatea „Ovidius" Constanţa - Facultatea de Medicină, un certificat de medic specialist medicină de familie de la 1 februarie 2010, emis de Ministerul Sănătăţii Publice, Certificatul de Membru de la 27 septembrie 2010, emis de Colegiul Medicilor Tulcea şi adeverinţa de la  26 noiembrie 2005, emisă de Ministerul Sănătăţii Publice. Deşi nimic nu i-a dat de bănuit managerului, toate actele erau false.

„Este criză de medici"



Ghiulser nu a ridicat nicio suspiciune în decursul lunii octombrie, când a făcut de gardă alături de colegii săi mai experimentaţi. „Cred că a prins vreo patru gărzi, dar a lucrat de fiecare dată dublat de un alt medic. Nu a fost lăsat nici să consulte şi nici să pună diagnostice singur. Am avut încredere în el pentru că mama lui lucrează de 40 de ani la noi şi o cunoaştem deja. A pus parafa pe o serie de acte, dar de aici este treaba Parchetului. Noi nu suntem obligaţi să cerem actele în original. Avea avizul de la Colegiul Medicilor, cel care contează cel mai mult",  a explicat Ion Popescu.

Nici CM nu a sesizat vreo problemă la medicul dornic de muncă. „Spunea că actele în original sunt la Ministerul Sănătăţii. Pentru că este criză de medici la spital, mai ales la Urgenţe, i-am eliberat avizul şi i-am impus să se prezinte cât mai repede cu actele în original", a declarat Emilia Stamate, preşedinta Colegiului Medicilor din Tulcea.

s

Falsul medic a încercat la 2 noiembrie să se angajeze şi la spitalul din Măcin, unde a solicitat să facă gărzi. Managerul Florentin Grozea a constatat o neconcordanţă în acte şi a sesizat Direcţia de Sănătate Publică şi Colegiul Medicilor. Astfel, falsul medic a ajuns vineri în faţa instanţei. Judecătorii au decis însă ca bărbatul să fie cercetat în stare de libertate.

Ministerul Sănătăţii nu va lua nicio măsură specială. „Domnului subsecretar de stat Raed Arafat i s-a spus că procedurile de încetare a contractului cu falsul medic nu au fost încheiate superficial. Într-adevăr, dacă medicul nu este angajat şi are contract doar pentru gărzi, i se cer doar copii după acte, urmând ca el să aducă originalele în 15 zile. În acest caz, au trecut 30 de zile, dar a fost prins", a precizat Oana Grigore, şefa biroului de presă al MS.

" Am avut încredere în el pentru că mama lui lucrează de 40 de ani la noi şi o cunoaştem deja. A pus parafa pe o serie de acte, dar de aici este treaba Parchetului. Noi nu suntem obligaţi să cerem actele în original. "
Ion Popescu manager SJU Tulcea

s



" Pentru că este criză de medici la spital, mai ales la Urgenţe, i-am eliberat avizul şi i-am impus să se prezinte cât mai repede cu actele în original. "
Emilia Stamate preşedinte CM Tulcea

s

Exmatriculat în primul an de Medicină


Ali Ghiulser este căsătorit şi are un copil de 2 ani. Şi-a recunoscut faptele în faţa instanţei de judecată. Nu a dat nicio explicaţie pentru gestul pe care l-a făcut. Michael Gudu, avocatul lui Ali Marius Ghiulser, nu consideră că acesta ar reprezenta vreun pericol. „Am văzut personal fişele Domniei Sale. N-a pus cine ştie ce diagnostice: nevralgii, dureri de antebraţ. El are o pregătire în domeniu. Este asistent generalist, a absolvit postliceala de specialitate ", a explicat avocatul. Ghiulser nu a luat niciun examen de profil la Facultatea de Medicină din cadrul Universităţii Ovidius din Constanţa, unde s-a înscris în anul 2000.

„S-a prezentat doar la trei examene, la educaţie fizică, informatică şi limba engleză. Apoi nu a mai venit şi a fost declarat repetent şi exmatriculat. Culmea e că şi-a falsificat şi aiurea diploma, a zis că a luat licenţa în 2005 şi că a terminat facultatea în 2006", a spus decanul Petre Bordei.

Falsul medic a venit într-o zi la facultate, împreună cu mama lui, să ceară un duplicat după diplomă. „Nu avea cum să existe duplicat din moment ce nu a avut-o vreodată. Probabil că mama lui nu ştia că nu are diplomă, o fi păcălit-o că a pierdut-o", a adăugat decanul.  Doctoriţa Stamate spune că mama lui Ghiulser, Iustinie Ali, nu ar fi ştiut că fiul ei a falsificat actele. Acelaşi lucru îl susţine şi Emilia Stamate. „Probabil că ea credea că a terminat facultatea, spunea că i-a trimis banii ani întregi la Constanţa până a terminat şcoala. O fi păcălit-o băiatul", a explicat şefa CM. 

„Este un abuz"

Momentan, falsul medic locuieşte la mama sa, în Tulcea. Judecătorii tulceni i-au interzis să părăsească localitatea. „Este un abuz şi, mai mult decât atât, nu vreau să declar nimic până nu se încheie toată tevatura aceasta. După ce se încheie procesul, voi avea multe declaraţii de făcut", ne-a transmis telefonic Ali Marius Ghiulser.

s
Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite