Ziua Banatului. 298 de ani de la apariţia unei noi “Ţări de Coroană”: Banatul Timişoarei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
21 iulie 1718 -Ziua Banatului FOTO ligabanateana.ro
21 iulie 1718 -Ziua Banatului FOTO ligabanateana.ro

Ziua de 21 iulie 1718 este considerată una dintre cele mai importante pentru istoria Banatului. În urmă cu 298 ani s-a semnat Tratatul de la Passarowitz, între Sfântul Imperiu Roman de Naţiune Germană şi Imperiul Otoman.

În urma Tratatului de la Passarowitz, Banatul şi alte teritorii stapânite de otomani sunt încorporate Casei de Habsburg. Este, practic, momentul de (re)naştere a Banatului, care a devenit din nou o provincie europeană şi creştină, iar măsurile luate de noua administraţie au reconstruit aproape de la zero o regiune aflată în degringoladă. 

21 iulie 1718 a fost momentul care a dus la apariţia unei noi “Ţări de Coroană", numită Banatul Timişoarei, Banatul timişan ori, simplu, Banat. 

În perioada 1714-1718, otomanii au avut mai multe succese împotriva Veneţiei şi în luptele purtate în Grecia, dar au fost înfrânţi la Petrovaradin, în 1716, de către trupele imperiale habsburgice conduse de prinţul Eugen de Savoia.

Tratatul de la Passarowitz din 21 iulie 1718 a fost cel prin care s-a încheiat războiul dintre Imperiul Otoman, pe de-o parte, şi Imperiul Habsburgic şi Republica Veneţiană, de cealaltă parte.

Imperiul Otoman a pierdut Banatul Timişoarei, Serbia de Nord (inclusiv Belgradul), nordul Bosniei şi Oltenia în favoarea Casei de Habsburg. Belgradul şi Oltenia au fost obţinute ulterior înapoi de Imperiul Otoman în 1739 prin Tratatul de la Belgrad.


La iniţiativa mai multor parlamentari de Timiş, a fost initiat un demers legislativ pentru ca această dată să fie declarată oficial drept Ziua Banatului, proiectul legislativ prin care s-a propus acest lucru fiind adoptat de Senatul României în data de 26.04.2016. Bănăţenii speră că proiectul de lege va intra cât mai curând pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor, care să voteze în aşa fel încât Ziua Banatului să fie sarbatorită oficial. 

Citiţi şi:

Senatul a adoptat proiectul de lege: 21 iulie este, oficial, Ziua Banatului

Eugeniu de Savoya intră triumfător în Cetatea Timişoara: Se deschide drumul spre civilizaţia Central Europeană în Banat

Încep să fie renovate clădirile istorice de pe bătrâna stradă Eugeniu de Savoya din Timişoara

Adevărata sărbătoare a Timişoarei: depuneri de coroane la statuia lui Eugeniu de Savoya 

Casa „Prinţul Eugen” din Timişoara, construită în 1817, se află în pericol GALERIE FOTO


Ziua Timişoarei, o sărbătoare care dezbină: "La o zi de sărbătoare toată lumea trebuie să se bucure, nu doar unii"

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite