Adevărata sărbătoare a Timişoarei: depuneri de coroane la statuia lui Eugeniu de Savoya GALERIE FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Statuia prinţului Eugeniu de Savoya în faţa Palatului Hofburg din Viena
Statuia prinţului Eugeniu de Savoya în faţa Palatului Hofburg din Viena

Pe 18 octombrie 1716, prinţul Eugeniu de Savoya îşi face intrarea trumfală în Cetatea Timişoara, după victoria împotriva oştilor otomane. Evenimentul va fi sărbătorit cu depuneri de coroane la statuia de pe Alea Personalităţilor din Parcul Central.

UPDATE

O mână de Timişoreni s-au adunat la statuia lui Eugeniu de Savoya, aflat pe Alea Personalităţilor, din Parcul Central, pentru a marca ziua de 18 octombrie 1716, dată la care Cetatea Timişoara a fost eliberată de trupele habsburgice de sub dominaţia otomană. Organizatorii Serii Bănăţene au depus o coronă la bustul prinţului. Istoricul Sorin Forţiu a citit povestea lui Eugeniu de Savoya şi despre isprăvile acestuia de acum trei secole.
S-a născut pe 18 octombrie 1663 la Paris şi a murit la vârsta de 72 de ani, în 1732, la Viena. La 22 de ani era deja general maior, iar în 1693 a devenit mareşal şi conducător al armatei imperiale împotriva otomanilor. Bătălia de Zenta a rămas în istorie, când a reuşit să înfrângă 25.000 de otomani. Acesta este cea mai drastică a înfrângere militară din spaţiul european pentru otomani”, a spus Sorin Forţiu.



VEZI GALERIE FOTO DE LA DEPUNEREA COROANEI LA STATUIA LUI SAVOYA

Data de 18 octombrie 1716 este considerată de mulţi bănăţeni cea mai importantă zi din istoria Timişoarei, care şi fost propusă ca variantă pentru Sărbătoarea oficială a oraşului. Primul pas a fost făcut şi de cei din Consiliul Local, care au votat un Proiect de hotarare din 14.10.2011, privind declararea zilei de 18 octombrie, zi de importanţă locală.

Ziua în care a fost eliberată Timişoara de către habsburgi va fi marcată şi de organizatorii Serii Bănăţene, îi invită pe timişoreni să li se alăture în acţiunea pe care o vor organiza de la ora 12.30. Aceştia vor depune o coroană de flori în Parcul Central (Scudier), la bustul prinţului Eugeniu de Savoya, de pe Aleea Personalităţilor.



La aproape trei secole de la acea seară de neuitat, bănăţenii sunt invitaţi de la ora 17.00, la un eveniment special în Sala de Consiliu a Primăriei, în cadrul seriei “Legendele Banatului”, un proiect Radio Timişoara, Muzeului Banatului şi Primărie. Cu aceasta ocazie se va lansa DVD-ul care conţine şi cele mai noi episoade ale seriei.

Intrarea triumfală în cetate

După victoria de la Petrovaradin (5 august 1716) asupra oștilor otomane, prințul Eugeniu de Savoia decide cucerirea cetății Timișoara, pentru a pune stăpânire pe această importantă poziție strategică. În urma unui asediu de 48 de zile, însoțit de bombardamente repetate, care au distrus în mare parte clădirile din interiorul cetății, la 12 octombrie 1716, Mehmed Pașa, ultimul comandant otoman al Timișoarei, acceptă capitularea, iar garnizoana turcă părăsește definitiv orașul.

Casa „Prinţul Eugen” din Timișoara, construită în 1817, se află în pericol

Depunere de coroană la statuia lui Eugeniu de Savoya Depunere de coroană la statuia lui Eugeniu de Savoya Depunere de coroană la statuia lui Eugeniu de Savoya
Bustul lui Eugeniu de Savoya

La 18 octombrie 1716, prințul Eugeniu de Savoia își face intrarea triumfală într-o cetate grav răvășită de violentul asediu. Garnizoana otomană se retrage în sudul Dunării, iar după 164 de ani cetatea intră din nou sub stăpânirea europenilor. În cortul Prinţului Eugen s-a sărbătorit victoria printr-un TeDeum, la lumina a 140 de lumânări. Era sărbătorită totodată ziua de naştere a eliberatorului cetăţii.

Ziua Timişoarei, o sărbătoare care dezbină: "La o zi de sărbătoare toată lumea trebuie să se bucure, nu doar unii"


Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite