VACANŢE APROAPE Turiştii care vor linişte o găsesc în munţii din Vest

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Staţiunile din Caraş-Severin, Bihor, Arad, Hunedoara şi Timiş oferă multe soluţii pentru o evadare de weekend, iar mulţi dintre locuitorii din zonă optează pentru vacanţe ieftine şi aproape de casă. În toate judeţele din această parte a ţării, cele mai căutate zone pentru odihnă şi relaxare, dar şi distracţie, sunt cele montane.

Ture cu bicicleta la maratonul de mountain bike la Gărâna

În vremuri de criză, mulţi dintre „occidentalii” României optează pentru excursii sau vacanţe în zonă. Oferta nu este deloc de neglijat, însă nici nu este atât de cunoscută. Masivul Codru Moma în Arad, lacurile de la Văliug şi Dognecea în Caraş, Geoagiu Băi în Hunedoara, Vadu Crişului în Bihor sau staţiunea Buziaş în Timiş sunt doar câteva dintre posibilele destinaţii în judeţele din vestul ţării. Chiar dacă se pot găsi şi locaţii de lux, la preţuri de măsură, fiecare obiectiv oferă şi cazare pentru toate buzunarele.



Moneasa, perla Aradului


Judeţul Arad se bucură de o serie de locaţii care merită vizitate şi care pot oferi un concediu de neuitat. Una din staţiunile cele mai căutate în acest sezon estival de arădeni este Moneasa. Locaţia este ideală pentru cei care vor să simtă aerul rece de munte, dar care tânjesc în acelaşi timp după câteva ore de tolăneală la soare. Un sejur de şapte zile de cazare cu mic dejun inclus costă 300 de lei de persoană. „Masivul Codru Moma, ştrandul cu apă termală, lacul, dar şi o serie de restaurante şi terase stau la dispoziţia turiştilor în orice perioadă a anului”, a spus Condea Terentie, primarul din Moneasa.

Agenţiile de turism spun că o altă locaţie căutată de arădeni este Mănăstirea Radna, mai ales acum că se apropie sărbătoarea Maicii Domnului. „În fiecare an mergem la Radna pentru că nu e departe de Arad, aproape 50 de kilometri, iar preţurile sunt acceptabile. Nu avem bani de un concediu mai îndepărtat, aşa că rămânem prin zonă”, e de părere Crina Paul din Arad. Şi cum weekendurile sunt cele mai aşteptate zile, arădenii aleg să le petreacă pe plaja de la Ghioroc, unde se simt mai ceva ca la mare. Nisip, apă caldă, terase şi muzică house, asta oferă plaja de la Ghioroc, cu alte cuvinte, cam acelaşi piesaj ca pe litoral, însă la buget mult mai redus.
(Ana Maria Loga, Adevărul de Seară Arad)


CLICK PE POZĂ PENTRU GALERIE FOTO CU STAŢIUNILE DIN VEST

Turism pe toate gusturile în Caraş-Severin 

Cărăşenii care nu au mai optat anul acesta pentru o vacanţă la mare se pot retrage, chiar şi pentru câteva zile, în liniştea comunelor Văliug şi Dognecea, dar şi staţiunea Poiana Mărului. Localitatea Văliug, situată la poalele muntelui Semenic este amplasată la doar 22 de kilometri de Reşiţa.

Atuurile acestei destinaţii sunt multiple: plajă pe pontoane, o baie rece în apele lacului Văliug (foto sus), dar şi ture enduro pe pistă special amenajată. Pentru o astfel de zi de răsfăţ, turiştii ar trebui să scoată din buzunar aproximativ 25 de lei, preţ în care intră taxa de ponton, plimbarea cu hidrobicicleta şi un suc.

Lacurile din comuna Dognecea sunt destinaţia preferată a multor timişoreni, care deja au pus stăpânire pe casele scoase la vânzare. Turiştii se pot bucura de pensiunea amplasată pe marginea lacului şi de plimbări la lacul cu nuferi, protejaţi prin lege. 150 de lei costă o cameră cu două paturi, pentru o noapte. Cei care iubesc caii pot opta pentru o plimbare ecvestră la preţul de 30 de lei pe oră. Hidrobicicletele şi bărcile nu lipsesc din dotare.

La poalele munţilor Ţarcu, Poiana Mărului este, poate, cea mai dezvoltată zonă, datorită exploziei remarcabile de pensiuni, astfel că turiştii au de unde alege.
(Dana Firiţeanu, Adevărul de Seară Reşiţa)


Video: Zona Gărâna şi Trei Ape - Muntele Semenic

Retezatul şi obiectivele istorice


Retezatul, obiectiv turistic situat la aproximativ 100 de kilometri de reşedinţa de judeţ, este pe primul loc în topul obiectivelor turistice hunedorene. Operatorii din domeniu susţin că hunedorenii preferă, în general, să ajungă pe cont propriu la destinaţiile de vacanţă din judeţ. „Cei care, totuşi, apelează la agenţii se orientează în primul rând spre zonele de agrement din Parcul Naţional Retezat (foto jos), cel mai popular obiectiv turistic din judeţ”, spune Zenaida Moşneag, managerul unei agenţii de turism din Deva.



Cele mai apreciate oferte din zona staţiunilor balneoclimaterice vin de la Geoagiu Băi şi de la Vaţa de Jos, ambele situate la aproximativ 50 de kilometri de municipiul Deva, unde preţul unei nopţi de cazare, cu mesele zilei incluse, porneşte de la 45 de lei şi poate ajunge la 130 de lei. În ultimii ani, potrivit operatorilor de turism, hunedorenii au prins şi gustul explorării zonelor istorice ale judeţului. „Mulţi dintre clienţii noştrii vor să viziteze cetăţile dacice de la Sarmizegetusa Regia”, adaugă Zenaida Moşneag.
(Daniel Guţă, Adevărul de Seară Deva / Hunedoara)

Munţi puţini, dar atrăgători

Cele mai indicate zone pentru relaxare, mai ales pe perioada verii, sunt cele de munte. Judeţul Timiş are în teritoriu un procent mic din această formă de relief, însă destinaţiile turistice sunt numeroase. Lacul Surduc este unul dintre acestea. Opţiunile de cazare aici sunt variate, începând de la pensiuni (65 de lei pe noapte) şi hoteluri până la locuri de campare pentru amatorii de aventuri la cort. Un plus pentru zona lacului Surduc este şi apropierea de alte puncte de interes turistic, ca peştera Româneşti sau fosta fabrică de sticlă de la Tomeşti.

Un loc cu potenţial, chiar dacă uitat în ultima vreme, este staţiunea Buziaş. Complexul hotelier Parc oferă camere single, duble şi apartamente la preţuri de 140, 200, respectiv 250 de lei pe zi, în preţ fiind inclus micul dejun şi accesul la piscină.

Bihorenii merg şi la vecini

O locaţie inedită este centrul turistic de la Damiş, unde ecologiştii au creat condiţii inedite pentru cei care vor să fie mai aproape de natură. Centrul dispune de peste 200 de locuri de cazare, amenajate în şura cu pod, în căsuţa-pivniţă şi în livada de meri, ideală pentru camping.  La dispoziţia oamenilor sunt ghizi care vorbesc limba maghiară şi limba engleză, iar la cerere, se găteşte mâncare tradiţională. Preţurile sunt cuprinse între 3 euro şi 7 euro pe zi. Iubitorii de adrenalină pot opta anul acesta pentru o vacanţă la Vadu Crişului. Preţurile de cazare cu mic dejun inclus pornesc de la 50 de lei pe zi.

image
image
image
image
image

Turiştii au posibilitatea de a face rafting, kayaking, alpinism, speoturism, parapantism, trekking, paraşutism, zorbing şi smartkat, cu instructori specializaţi. Costul unei aventuri este între 120 de lei şi 260 de lei, în funcţie de sportul ales, bani în care este inclus echipamentul.
Cei care au un buget mai mare la dispoziţie trec graniţa la vecinii din Ungaria şi fac baie în ştrandurile de la aqua-parcurile din Debrecen şi Hajduszoboszlo. În aceste staţiuni, preţul de cazare porneşte de la 98 de euro de persoană, pe zi, bani în care este inclus accesul în Aqua Park, accesul la saune şi bazine şi micul dejun. O cazare simplă cu mic dejun inclus porneşte de la 26 de euro pe zi.
(Andreea Costea, Adevărul de Seară Oradea)

image
Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite