AMINTIRI DIN RĂZBOI „Antisemitismul nu va dispărea niciodată din România“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bella Cimponeriu s-a născut în Bucureşti, unde a indurat sărăcia din cel de-Al Doilea Război Mondial. Ziarul „Adevărul de Seară" prezintă poveştile incredibile ale mai multor persoane care au supravieţuit ororilor războiului.

Bella Cimponeriu este suspicioasă dacă cineva o întreabă prin ce a trecut, ca evreică, în timpul războiului. Pe atunci se afla în Bucureşti, avea aproape 20 de ani, iar conflagraţia mondială însemna, la nivel personal, doar mizerie, sărăcie şi răutate. „Îmi amintesc aversiunea împotriva evreilor. Este foarte trist. Cei mai antisemiţi erau oamenii cu carte, preoţi, profesori. Curentul antisemit circulă mai ales printre intelectuali, care nu sunt declaraţi făţiş. Nu îţi spun în faţă «jidane», dar îţi dai seama din atitudine", a explicat Bella Cimponeriu. 

Teroarea din tinereţe

Bella locuia împreună cu mama şi fratele ei. Cei doi copii au fost daţi afară de la şcoală, iar grija cea mai mare a fost faptul că nu aveau o sursă constantă de bani. Pentru că mama era casnică, iar tinerii nu îşi găseau de lucru, din cauza etniei, au fost nevoiţi să supravieţuiască cu banii pe care îi primeau de la fraţii vitregi, mai mari. „Într-un fel eram complet străină de război, eu eram în căutare de mâncare, de slujbă. Foarte, foarte greu am dus-o!", a mai spus timişoreanca.

Mai citiţi:

Iaşi: Victimele pogromului din 1941, înhumate cu rabini (FOTO şi VIDEO)

Femeia are foarte clar în minte un episod în care legionarii au încercat să intre peste ea şi mama ei în casă. „ Oamenii erau antisemiţi, aveau o repulsie. A fost o opinie de masă. Am trăit vremea în care legionarii ne-au atacat casa, acolo unde eram chiriaşi. Am stat într-un gang, în spatele uşii, şi în noaptea când au trecut legionarii, am sprijinit cu spatele uşa, împreună cu mama, ca să nu intre legionarii. Dacă intrau, se termina cu noi", şi-a mai amintit Bella Cimponeriu.

Moartea unui frate

O altă amintire dureroasă este pierderea unuia dintre fraţi. Pe acesta, războiul l-a prins în Franţa, unde plecase la nişte rude din partea mamei. „Când au intrat nemţii în Franţa, el a trecut în zona liberă, după care s-a făcut un schimb de prizonieri şi a ajuns în Germania. Acolo a luptat în armata liberă şi a fost ucis de nemţi într-o pădure. Se refugiaseră acolo, dar unul dintre ei i-a trădat, a spus unde sunt. I-au omorât pe toţi. El este înmormântat în Nordul Franţei", a adăugat Bella.

Soarta şi ironiile ei

Chiar dacă multe dintre rudele ei au plecat în Israel de-a lungul anilor, Bella a ales să rămână. „Eu nu am plecat în Israel pentru că aveam o mamă bătrână şi bolnavă, cui s-o las? A mai trăit 30-40 de ani după război. Şi cam asta a fost viaţa noastră", a spus timişoreanca. În rest, existenţa curge egală cu a celor din jurul ei, iar ironiile sorţii o mai pot face doar să zâmbească pe bătrână. „Am un băiat, locuieşte tot în Timişoara. A făcut o facultate foarte grea, Politehnica, şi este angajat la o firmă germană, asta e partea curioasă. Eu n-aş pune piciorul în Germania. A fost foarte greu, foarte foarte greu, din punctul de vedere al existenţei zilnice. Antisemitismul nu va dispărea niciodată în România", a încheiat Bella Cimponeriu.

VEDEŢI O GALERIE FOTO CU FOSTUL DIRECTOR AL FABRICII KANDIA DIN TIMIŞOARA

VEDEŢI O GALERIE FOTO CU UN SUPRAVIEŢUITOR AL LAGĂRULUI DE LA AUSCHWITZ

CITIŢI ŞI:

Fostul director al faimoasei fabrici Kandia a scos oamenii de sub dărâmături după bombardamente

A supravieţuit taberelor de muncă obligatorie şi mizeriei

A supravieţuit ororilor din lagărele naziste Auschwitz şi Dachau

Timişoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite