EXCLUSIVITATE Cum s-a înfiinţat şi s-a distrus imperiul imobiliar Italrom

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Patronul firmei ţepuite în afacerile cu acte false vorbeşte despre situaţia în care a ajuns. Dumitru Sorin Neagoe a condus un adevărat imperiu imobiliar, iar acum este somat să iasă din casă, nu mai are nimic şi s-a îmbolnăvit, la fel ca soţia lui.

„Creierul” mafiei imobiliare vrea să stârnească mila judecătorilor: apare în doliu, şi pozează în om imatur şi naiv

„Lucrez din 1967. Am condus numai şantiere mari. Am fost şi în Egipt, unde am făcut o fabrică de ciment pentru Guvernul Elveţiei”,
şi-a început Sorin Neagoe povestea. În acest context a ajuns director la Trustul de Construcţii Industriale Timişoara. După Revoluţie a fost numit director general, având în subordine 5.000 de oameni. În această perioadă veneau şi străinii cu ajutoare pentru România. Atunci i s-a propus să înfiinţeze o firmă şi să se privatizeze pentru că „ăsta e viitorul”.

Caracatiţa mafiei imobiliare din Timişoara: legături primejdioase între funcţionari, notari şi afacerişti. Vezi harta!


Primele lucrări

„Era un francez şi o arhitectă italiană. Am hotărât să facem o firmă de construcţii în care ei să vină cu banii, iar eu cu munca, pentru că nu aveam bani. Cu toate că am fost director, aveam 5.000 de lei la CEC, pentru ca în caz că mor părinţii sau socrii să-i putem înmormânta”, şi-a amintit Neagoe.
Aşa că şi-a dat demisia şi a intrat în mediul privat, unde a deschis prima firmă de construcţii din Timişoara, Italrom. Afacerea a fost începută cu 30 de oameni, iar primele lucrări au fost la palatele ţigăneşti din Timişoara. „Primii care au fost cu lucrări, că aveau bani, erau ţiganii. Aşa am făcut vreo opt vile de ţigani. Am absolut toate lucrările în dosare pentru că încă de la început am fost dotat cu calculatoare de francezi”, a mai povestit Sorin Neagoe. Astfel firma s-a dezvoltat, iar norocul i-a surâs din nou constructorului. Guvernul german a decis să ridice la Timişoara casa de bătrâni Adam Muller Guttenbrunn. Prin acest proiect nemţii au vrut să sprijine şi mediul privat.

„Am prins lucrarea. A fost un contract de trei milioane de mărci. Ăsta a fost adevăratul start. A fost o lucrare care a durat doi ani şi jumătate”, a povestit inginerul. În afară de asta, Italrom a mai construit sediul BRD din Timişoara, Universitatea Drăgan din Lugoj, dar şi Casa de Pensii a judeţului Timiş.

Umilinţă totală

În toată această perioadă Italrom s-a dezvoltat foarte mult, ajungând la peste 300 de angajaţi, iar pentru că lucrările contractate nu solicitau toată forţa de muncă, Neagoe a început să cumpere terenuri pe care să ridice blocuri şi pe care să le vândă ulterior. Astfel a construit trei blocuri, iar de la al patrulea a început de fapt declinul.

Neagoe a cumpărat de la Ionelaş Cârpaci un teren luat cu acte false de la Primăria Timişoara. Patronul Italrom susţine că nu ştia nimic de falsuri. „Cum să-mi bag trei milioane de euro în ceva în care nu ştiu pe ce pluteşte? Am datorii la trei bănci şi la 25 de furnizori. Chiar nimeni nu şi-ar fi dat seama că eu sunt un om de nimic? Un om nu se face bun sau rău într-o zi”, a spus Neagoe. În urma scandalului cu acte false, Italrom a intrat în insolvenţă, datoriile la bănci au crescut, iar din conducătorul unui imperiu imobiliar, Neagoe susţine că a rămas fără nimic. „Nu-i doresc nici duşmanului meu să treacă prin ce trec eu”, a spus Neagoe.

Urmăriţi timisoara.adevarul.ro pentru a vadea şi alte mărturisiri făcute de Neagoe în interviul acordat pentru "Adevărul de Seară"

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite