Ghid practic: cum ţi se fură identitatea în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Orice român se poate trezi cu dosar penal sau cu amenzi pe numele său, deşi nu a dat ochii în viaţa lui cu Poliţia.

Identitatea oricărui român poate fi furată în orice moment şi vândută chiar poliţiştilor, care dau amenzi şi fac dosare penale unor oameni pe care nu i-au văzut în viaţa lor. Timişoreanul Claudiu Scutaru, de 23 de ani, a avut dosar penal timp de opt luni, până poliţiştii s-au dezmeticit că altcineva s-a folosit de identitatea lui.

Tânărul nevinovat căruia Poliţia Română i-a făcut dosar penal din greşeală: l-a confundat cu altă persoană

Poliţiştii de la Crimă Organizată spun că identitatea oricărui român poate fi furată extrem de uşor.

„Când te opreşte poliţistul pe stradă să îţi dea amendă, spui că n-ai buletin. El îţi cere datele personale. Sunt opt date pe care trebuie să le reţii: nume, prenume, data şi locul naşterii, adresa, domiciliul, numele mamei şi al tatălui. Îţi alegi o persoană apropiată de vârstă cu tine şi îi memorezi datele şi le spui poliţistului. Agentul verifică datele de identitate oferite de tine prin staţie la dispecerat, iar ăia pe computer îl găsesc pe omul ale cărui date le-ai furat. Poliţistul din teren completează amenda pe numele persoanei ale cărei date le-ai furat”, a povestit un ofiţer de la „Crimă Organizată” Timişoara, sub protecţia anonimatului.

Cum să eviţi să fii acuzat de fals


Secretul este să nu semnezi procesul-verbal, adică amenda, pentru că poţi fi acuzat de fals sau uz de fals. „Spui că refuzi să semnezi procesul-verbal, iar poliţistul trimite amenda la domiciliul celui ale cărui date le-ai furat. Se trezeşte persoana respectivă cu amendă de la un poliţist pe care nu l-a văzut în viaţa lui, pentru o faptă pe care nu a comis-o. Cunosc suficiente astfel de cazuri. Vinovatul este de fiecare dată imposibil de reperat şi acuzat”, a mai spus poliţistul.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite