VIAŢA PE DATORIE. Veghează cheltuielile la întreţinere ale timişorenilor candidaţi la restanţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rudolf Kope este administrator într-un bloc cu patru etaje şi aproape 160 de apartamente. Fiecare dintre locuinţele din imobilul situat la marginea capitalei Banatului găzduieşte unul, două sau chiar cinci suflete.

Pensionari UMT, copii şi nepoţi ai unor oameni care au lucrat în urmă cu 20 de ani la întreprinderea timişoreană, dar şi persoane cu venituri mici, care nu îşi permit să locuiască într-o casă cu o suprafaţă mai mare de 20 de metri pătraţi, împart un bloc cu 156 de apartamente, dispuse pe patru etaje. Unii sunt proprietari, cei mai mulţi stau în chirie, dar cu toţii se confruntă cu aceeaşi problemă: greutatea de a-şi achita cheltuielile.

Rudolf Kope şi soţia lui s-au mutat în zonă în urmă cu 15 ani. Acum nouă ani, bărbatul a devenit administrator al blocului în care stă, cu chirie, într-o cameră de 16 metri pătraţi.

„Am vrut să cumpărăm apartamentul, dar ni s-a cerut 17.000 de euro pe el şi nu ne-am permis, aşa că stăm în chirie”, a spus administratorul. În puţinul spaţiu pe care îl au la dispoziţie, cei doi soţi şi-au amenajat o zonă pentru gătit, o mică baie, iar în restul camerei se află câteva dulapuri, două paturi şi un birou. Au un calculator pe care centralizează cheltuielile blocurilor pe care le administrează şi al cărui screen-saver afişează poze din toate colţurile lumii. Cei doi nu au mai fost însă într-un concediu din 1989.


Restanţele oamenilor din blocul administrat de Kope ajung la zeci de mii de lei. Cu o parte dintre ei, asociaţia a încheiat angajamente de plată, cu alţii se întâlneşte în instanţă. „Unul dintre vecini a fost executat silit. O firmă de imobiliare i-a preluat locuinţa, iar el s-a mutat la sat”, a mai spus Kope. Pe piaţa imobiliară, un apartament de 16 metri pătraţi în unul din blocurile UMT de pe strada Babadag se vinde cu 16.000 de euro.

image


Restanţe la apă şi curent

Oamenii din blocul administrat de Rudolf Kope nu au apă caldă şi căldură. Se încălzesc folosind instalaţii electrice care „umflă” facturile la curent. Puţini au un venit constant din care să-şi achite cheltuielile, iar cei care sunt angajaţi îşi dau majoritatea banilor pe facturi şi pe mâncare. „Am încheiat angajamente cu rău-platnicii, iar alţii urmează să fie daţi în judecată de asociaţie”, a spus administratorul.

CAMPANIE ADEVĂRUL DE SEARĂ "Viaţa pe datorie": Topul celor mai mari restanţe la apă rece. Facturile neachitate „curg" la periferie

CAMPANIE ADEVĂRUL DE SEARĂ "Viaţa pe datorie": Prea săraci pentru factura de curent. Cine sunt „abonaţii" la restanţe către Enel

CAMPANIE ADEVĂRUL DE SEARĂ "Viaţa pe datorie": Cartiere îngropate în gunoi şi restanţe la întreţinere în "Vietnam" de Banat

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite