VERDE PENTRU BICICLETE „Banatu-i fruncea“ şi la piste de biciclete

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Timişoara are de patru ori mai multe zone marcate pentru biciclete decât Bucureştiul. În Timişoara se află aproximativ 60 de kilometri de pistă pentru biciclişti, iar acum urmează legarea lor şi marcarea pieţelor centrale.

Timişoara a devenit portdrapelul bicicliştilor din România. Cu aproape 10.000 de biciclişti număraţi în campania „Verde pentru biciclete”, care a demarat în 2008, oraşul de pe Bega are şi cele mai multe piste amenajate. Cei aproximativ 60 de kilometri de drumuri pentru biciclişti reprezintă de patru ori mai mult decât are Bucureştiul. În capitala ţării există circa 20 de kilometri, în condiţiile în care oraşul este de şase ori mai mare ca Timişoara.

„Noi am început amenajarea pistelor înainte de startul campaniei Verde pentru biciclete. Aveam proiectul nostru şi ne ţinem de el. E adevărat că ne ajută mult organizaţiile care se ocupă de biciclişti”, a declarat Adrian Orza, viceprimarul Timişoarei.

Urmează pieţele

Următoarea etapă a edililor este să lege cei 60 de kilometri de pistă, pentru că acestea sunt discontinue. Apoi, se va trece la deschiderea pieţelor Victoriei, Libertăţii, Unirii şi Traian pentru biciclişti. „Cea mai bună variantă este marcarea zonelor pentru biciclişti. Sunt foarte mulţi copii mici şi nu vrem să riscăm accidente. Ideea este să se respecte pietonii şi bicicliştii”, a mai declarat Orza. Acesta a explicat că arhitectura şi lipsa de spaţiu din Timişoara nu permit trasarea mai multor piste, dar face un apel către biciclişti şi şoferi să se respecte reciproc în trafic. „De multe ori există conflicte, pentru că niciunii nu sunt îngeri. Toţi greşesc, dar important este să fie civilizaţi. Nu cred că există oraş pe planetă unde să poţi circula doar pe piste”, a mai spus Orza.

Bicicleta, o problemă de mentalitate

Numărul din ce în ce mai mare al bicicliştilor rezolvă şi traficul sufocant din oraş. „E o problemă de mentalitate. E firesc să se decongestioneze traficul dacă din ce în ce mai mulţi îşi lasă maşinile acasă. Noi milităm ca oamenii să folosească şi mijloacele de transport în comun”, a spus viceprimarul Adrian Orza.

Timişoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite