GALERIE FOTO Povestea unei expediţii în premieră. Cum au ajuns primii români pe vârful Mramornaya Stena

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cei trei români pe Mramornaya Stena
Cei trei români pe Mramornaya Stena

Cristina Ianc şi Raluca Ianc, ambele din Oradea, alături de Mihai Vlad, un hunedorean stabilit la Timişoara, sunt primii români care au atins pe 28 iulie vârful Mramornaya Stena, de 6.400 de metri, pisc aflat în Kazahstan, aproape de graniţele cu Kîrgîzstan şi China.

Expediţia a început exact acum o lună, cânt cei trei au decolat de la Bucureşti spre fosta capitală a Kazahstanului, Alma-Ata, via Istanbul. „Acolo am mers la agenţia care ne-a aranjat logistica şi am plecat spre tabăra de bază, la 2.200 de metri altitudine. Tabăra este chiar la frontiera cu Kîrgîzstan, într-o vale care desparte cele două ţări. Acolo ne-am întâlnit şi cu cei doi australieni şi cu încă trei cazaci. În total am fost nouă, plus trei ghizi", a povestit Mihai Vlad.

Aventurile unui alpinist timişorean: "Ne-am trezit dimineaţa cu mitraliere aţintite asupra noastră"

După o perioadă de aclimatizare, cu drumuri între tabere aflate la diferite altitudini, românii erau pregătiţi să atace vârful care face parte din lanţul muntos Tian Shen. „Ne-a luat un pic prin surprindere muntele. Până la Tabăra 1 a fost cam cum ne-am aşteptat, însă mai încolo nu era aşa cum am crezut noi din documentare. Erau o grămadă de pereţi verticali, nu foarte mari, de la 5 metri la 30 de metri, şi foarte multe planuri înclinate, de la 40 până chiar la 75 de grade înclinaţie. Din Tabăra 1 am mers exclusiv pe gheţari şi pe zăpadă", a spus tânărul alpinist din Brad, care acum locuieşte la Timişoara.

Click pe poze pentru GALERIE FOTO!

Expediţia Mramornaya Stena 2012

Unde nu erau planuri înclinate şi verticale, aventurierii aveau de înfruntat zăpada viscolită, în care se afundau şi până la brâu, în unele locuri. „Când am ajuns pe vârf era o ceaţă de nici nu ştiam dacă am ajuns sau nu. În vreo 5 minute s-a risipit şi aveam o panoramă extraordinară, 360 de grade, cu vedere spre trei ţări: China, Kazahstan şi Kîrgîzstan. Vedeam şi vârful Khan Tengri (n.r. 7.010 metri) de acolo. Am făcut câteva poze, fiecare trăia momentul, se bucura în felul lui. Am stat mai puţin de jumătate de oră, pentru că era târziu, trebuia să ajungem şi înapoi", şi-a amintit Mihai.

Premieră românească: un timişorean va urca pe vârful Mramornaya Stena, din Kazahstan

Această expediţie în premieră face parte din proiectul „Cu paşi mici spre vârfuri mari",  în cadrul căruia mai mulţi alpinişti au urcat pe Mont Blanc şi pe vârful Ararat din Turcia „Ne gândim să continuăm acest proiect, însă nu am stabilit încă următoarea ţintă. Încă nu ştim ce vom face, trebuie să mai găsim şi finanţare, pentru că asta e până la urmă esenţial", a mărturisit Mihai Vlad.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite