EDIŢIA DE VEST Şpagă în tăcere, ca la Sânnicolau Mare, ca să scapi de arestare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Zamfirescu a fost suspendat din funcţia de prim-procuror al Parchetului Judecătoriei Sânnicolau Mare
Zamfirescu a fost suspendat din funcţia de prim-procuror al Parchetului Judecătoriei Sânnicolau Mare

Prim-procurorul de la Sânnicolau-Mare, Ciprian Zamfirescu, prins cu mita în sertar, a fost eliberat de judecători. Chiar dacă procurorii DNA au probe „beton”, Zamfirescu nu poate fi arestat preventiv. Unul din argumente este că aceasta „doar” a acceptat banii, fără să-i ceară.

Reţinerea, arestarea şi apoi eliberarea prim-procurorului Parchetului de pe lângă Judecătoria Sânnicolau-Mare încă fac vâlvă. În timp ce alţi inculpaţi cu fapte similare sunt ţinuţi „la răcoare”, procurorul Zamfirescu se bucură de libertate.

Prim-procurorul Zamfirescu a fost eliberat de Curtea Supremă de Justiţie după ce a fost prins cu şpaga în sertar

După ce au avut informaţii că şeful procurorilor de la Sânnicolau Mare primeşte bani pentru intermedierea unui contract între o firmă de pază şi o multinaţională, procurorii DNA au descins în biroul lui Zamfirescu de la Parchet, unde l-au prins în flagrant cu 1.000 de euro marcaţi, pe care i-a primit de la un anume Trandafirescu. Imediat, magistratul cu grad de Înaltă Curte a fost reţinut şi dus la Bucureşti, unde un complet de trei judecători de la Curtea Supremă a decis arestarea sa.

Cum a scăpat de arest procurorul prins cu şpaga în sertar: „E ruşinos. Nu sunt om rău”


Nu este pericol social

La numai câteva zile s-a judecat recursul, iar un complet de nouă judecători l-a pus în libertate pe Zamfirescu. „Examinarea cauzei în ansamblul său nu conţine elemente sau probe care să justifice concluzia că, în acest moment procesual, inculpatul Zamfirescu Ciprian Călin ar prezenta un astfel de pericol pentru ordinea publică. Mai mult decât atât, faptele reţinute în sarcina inculpatului Zamfirescu nu mai pot, în prezent, să aducă atingere în vreun fel ordinii publice (…), astfel că legitimitatea măsurii arestării preventive nu se justifică”, arată un document de la dosar.

Unul din argumentele pe care a fost construită apărarea lui Zamfirescu a fost acela că magistratul nu a cerut bani pentru exercitarea influenţei, ci „doar” a primit banii daţi de Trandafirescu, fără a putea preciza însă cu ce scop. „Promisiunea lui Trandafirescu rezultă din expresia «nu vom rămâne datori», iar acceptarea acestei promisiuni a fost apreciată din lipsa de reacţie a lui Zamfirescu”, arată procurorii DNA.

Procurorii susţin că Zamfirescu a stabilit inclusiv data la care trebuia să-i fie livrată „datoria” din partea firmei de pază. „În luna martie 2010 (...) au stabilit de comun acord ca recompensa materială promisă anterior încheierii contractului să fie remisă în tranşe lunare pe tot parcursul derulării contractului, respectiv câte 1.000 de euro lunar, la jumătatea fiecărei luni, după efectuarea plăţii de la beneficiar la prestator”, mai arată sursa citată.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite