ANALIZĂ REGIONALĂ Cum reuşesc dezvoltatorii imobiliari să-şi vândă apartamentele în timp de criză

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În cartierul rezidenţial din Oradea peste jumătate dintre locuinţe s-au vândut în plină criză
În cartierul rezidenţial din Oradea peste jumătate dintre locuinţe s-au vândut în plină criză

Cartierele noi, construite înainte de prăbuşirea economiei româneşti, au rămas mult timp goale. Încăpăţânarea unor dezvoltatori care au ţinut cu dinţii de oferte incompatibile ca preţ cu cererea de pe piaţă le-a adus mai multe pagube. Aşa că, aceştia s-au văzut nevoiţi să îşi schimbe puţin direcţia şi să caute soluţii de criză pentru ca investiţiile lor să aibă un rezultat.

Citeşte aici cum îşi salvează afacerile proprietarii cartierelor noi din Timişoara

Pe o piaţă imobiliară îngheţată de recesiune, dezvoltatorii imobiliari hunedoreni caută soluţii pentru a-şi vinde blocurile de locuinţe construite în perioada de boom imobiliar. Marius Vărgaş, unul dintre dezvoltatorii imobiliari hunedoreni şi-a îndreptat atenţia înspre multinaţionalele care doresc să-şi deschidă sedii în judeţul Hunedoara. "Sunt în negocieri cu trei multinaţionale din domeniul farmaceutic şi medical care sunt interesate să achiziţioneze un bloc cu patru etaje pentru a-l transforma în sediu. Deocamdată fiecare îşi face calculele pentru a vedea cât costă transformarea partamentelor în borouri", a declarat Vărgaş.

În ceea ce priveşte programul Prima Casă, expertul imobiliar Liviu Negoiţă susţine că acest program se izbeşte de salariile mici existente în judeţul Hunedoara. "Din zece dosare depuse de tineri pe acest program, opt sunt respinse din start. Am avut zeci de cazuri în care am început negocieri cu dezvoltatori imobiliari pentru achiziţia unui apartament în blocurile nou-construite şi am fost obligaţi să ne oprim din cauză că banca nu a mai acordat creditul", a spus Negoiţă.

De la pentahouse la garsoniere fără balcon, pentru a depăşi criza

Dezvoltatorul imobiliar care a menţinut vânzările constante pe piaţă, este şi primul dezvoltator care a realizat un cartier rezidenţial în Oradea. În plină criză, a pariat cu succes pe vânzarea locuinţelor mici. „Noi am construit încă din anul 2006 pe lângă apartamentele mari, locuinţe de dimensiuni mici, care să fie la preţuri mai accesibile", spune directorul general Elisabeta Kemenes. Din cele 700 de apartamente construite peste 400 s-au vândut deja, în ciuda recesiunii. Impulsul a fost dat de creditul Prima Casă şi inspiraţia de a crea apartamente pentru buzunarele tinerilor. „Programul guvernamental a dat un imbold vânzărilor. În criză familiile tinere au cumpărat de la noi apartamente  mici, prin Prima Casă", spune directorul. Astfel, dezvoltatorul a pus la dispoziţia clienţilor din cartierul rezidenţial şi penthouse-uri şi garsoniere fără balcon pentru care a oferit discount-uri consistente, de până la 40 la sută. „O altă soluţie pentru a învinge criza a fost să oferim propriile soluţii financiare celor care nu pot să-şi ia credit din bancă", a mai spus directorul. Orădenii care din diverse motive nu pot accesa un credit bancar pot cumpăra apartamentul în rate direct de la dezvoltator. Ratele se acordă pe o perioadă de maxim cinci ani, avansul cerut fiind între 30 la sută şi 50 la sută. După achitatea avansului, se semnează un antecontact. După semnarea acestuia clientul îşi poate alege finisajele (tipul de gresie, faianţa, uşi, podele) pe care şi le doreşte în casă.

Interesul dezvoltatorilor imobiliari pentru Reşiţa este scăzut, din cauza nivelului redus de trai şi a absenţei investiţiilor din oraşul de pe Bârzava. În schimb, ca să îşi facă mai atractivă oferta de vânzare a apartamentelor din blocuri, proprietarii au recurs la izolarea termică colectivă a imobilului.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite