EXCLUSIV Cum a ajuns o femeie curajoasă să pună la plată Fiscul, cu 8.000 de euro, pentru o plângere penală inutilă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O femeie manager a cerut blocarea conturilor Administraţiei Financiare Timişoara după ce a câştigat un proces în care a fost hărţuită. Judecătorii vor decide săptămâna viitoare dacă dau sau nu undă verde executorului să ia cu forţa banii din conturile statului.

EXCLUSIV Fiica unei actriţe a fost umilită pentru o carte de identitate. A dat statul în judecată şi a primit 3.600 de euro daune

Suma pentru care Finanţele riscă să ajungă cu conturile blocate reprezintă cheltuieli de judecată şi executare silită pe care Administraţia Financiară trebuie să le plătească unei femei. Aceasta este manager la una dintre cele mai mari companii multinaţionale din România. Ioana Ghiţă a fost administrator al unei firme din Timişoara în anul 2002.



Conform documentelor din dosarele aflate la instanţele din Timişoara, în lunile februarie şi martie 2002, firma pe care o conducea femeia nu a virat către stat sumele reţinute ca impozite pe salarii. Este vorba de 2.199 de lei. În anul 2003 a apărut o lege care incriminează ca infracţiune astfel de situaţii. Abia în anul 2008, juriştii de la Finanţe au depus plângere penală împotriva femeii, fără a lua în calcul că faptele reclamate nu erau incriminate la momentul comiterii lor.

Tactică de intimidare

S-a făcut asta pentru că este o practică a juriştilor de la Finanţe care vor să sperie contribuabilii cu Parchetul”, declară avocatul Florin Kovacs . Parchetul a dispus Neînceperea Urmăririi Penale (NUP) şi Fiscul a atacat măsura. Judecătoria Timişoara a decis că Administraţia Financiară nu are dreptate şi că Ioana Ghiţă nu trebuia hărţuită penal. Judecătorul a dispus şi ca instituţia de stat să achite femeii aproximativ 5.000 de euro cheltuieli de judecată. În octombrie 2010 Tribunalul a decis definitiv că Fiscul a pierdut şi e bun de plată.



Întârzierile măresc suma

image
image

Noi ne supunem deciziilor instanţelor şi am făcut cerere pentru alocarea fondurilor, la Ministerul Finanţelor, nu putem să plătim imediat”, a declarat Mircea Călin (foto sus), şeful Administraţiei Finanţelor Publice Timişoara. Un executor judecătoresc a declanşat deja extragerea forţată a banilor datoraţi. Procedurile au adăugat însă alţi 9.200 de lei cheltuieli de executare, sumă pe care Fiscul o contestă. „Solicităm reducerea cheltuielilor de executare de la suma iniţială de 9.220 de lei la suma de 70 de lei”, a cerut consilierul juridic Laura Dejica în contestaţia la executare depusă la judecătorie.  „Termenul este în 10 martie 2011 şi vedem ce decide instanţa”, a completat Călin. „Situaţia aceasta este un vot de blam pentru juriştii Finanţelor care fac fără discernământ plângeri penale. Nu s-au gândit că se va întoarce împotriva lor această practică şi că pun instituţia la plată”, a răspuns avocatul Kovacs(foto jos). Ioana Ghiţă nu a dorit să comenteze public, în niciun fel, această situaţie. Mircea Călin a mai declarat pentru Adevărul de Seară Timişoara că situaţia este mai complicată din punctul lui de vedere. "Societatea la care a fost doamna administrator are datorii de şase miliarde la stat", a spus Călin.


image

Zeci de cazuri similare

Foştii patroni ai celui mai popular post de radio din Timişoara au trecut prin experienţe similare cu Fiscul. S-au trezit cu plângeri penale şi au ajuns să facă drumuri la Parchet pentru a explica unui procuror situaţia lor. Tracasarea la care au fost supuşi s-a produs dintr-o neînţelegere, spun acum cei în cauză, apărută în momentul când au vândut postul de radio şi s-a făcut transferul contractelor de pe vechea firmă pe noua societate care a cumpărat licenţa şi toate drepturile aferente. Află vineri despre cine este vorba şi ce au decis procurori în acest caz, pe timisoara.adevarul.ro.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite