EXCLUSIV UPDATE Fiica unei actriţe a fost umilită pentru o carte de identitate. A dat statul în judecată şi a primit 3.600 de euro daune

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şeful Direcţiei de Evidenţă a Persoanelor Timişoara a refuzat ilegal să elibereze o carte de identitate şi acum instituţia este bună de plată. Tribunalul Timiş a dispus plata unor daune morale în valoare de 2.000 de euro şi a unor cheltuieli de judecată de aproape 1.600 de euro.

Rada Cheptănaru, de 28 de ani, a dat în judecată Consiliul Local Timişoara pentru că i s-a refuzat ilegal eliberarea cărţii de identitate. Tânăra a câştigat procesul în prima instanţă. Ea povesteşte că a fost tratată mizerabil de funcţionarii de la Serviciul pentru Străini şi de la Evidenţa Populaţiei.

UPDATE: Expulzată la Chişinău degeaba

Tânăra a povestit că în momentul în care a împlinit 18 ani a fost trimisă înapoi în Republica Moldova, pentru că nu avea viză de şedere în România. „Mi-au spus că sunt majoră şi nu mai am drept de şedere în România. A trebuit să plec la Chişinău să-mi fac paşaport nou şi viză de România", a povestit Rada Cheptănaru. Niciun funcţionar de la Serviciul Străini nu a ştiut, în 2005 să-i spună fetei că este deja cetăţean român, din anul 1995, şi că tot ce are de făcut este să ceară o carte de identitate românească.

Eu aveam CNP românesc şi nu mi-au spus nimic, m-au plimbat degeaba", a spus tânăra. Timp de patru ani fata a stat la Timişoara în baza vizei, deşi nu avea nevoie de aşa ceva. În anul 2009 i-a expirat viza şi a luat de la capăt chinurile birocraţiei, fiind tratată la fel de rău. Asta până când s-a săturat de atitudinea autorităţilor şi a luat un avocat. Abia atunci a avut surpriza să afle că este cetăţean român încă din anul 1995 şi că toate problemele ei cu birocraţia au fost inutile. A trebuit însă să treacă un ultim prag al incompetenţei funcţionarilor români: Direcţia Evidenţei Populaţiei Timişoara. A sfârşit prin a da în judecată această instituţie.   

„Buletine false fără număr"

Avocatul ei, Florin Kovacs, acuză autorităţile vinovate. „Au eliberat buletine false fără număr, fără număr, infractorilor şi când le-a cerut cineva îndreptăţit au comis un abuz şi au refuzat", a spus Kovacs. Şeful instituţiei, Vasile Tărciatu, nu a recunoscut iniţial că e bun de plată, apoi a spus că va promova un recurs şi că e de părere că va anula plata daunelor. „Este o invenţie a avocatului Kovacs. Când ne-a dat în judecată era eliberat actul. Să nu discutăm până când nu am o hotărâre irevocabilă. Vreau să văd sentinţa. Ştiu şi eu că s-a admis în parte. Cum să plătesc ? Când va fi irevocabilă, atunci să mă întrebaţi cine plăteşte!", a spus Vasile Tărciatu ascultă sus toată înregistrarea audio.

Sentinţa Tribunalului Timiş, din data de 15 februarie 2011 este însă foarte clară: „Constată că refuzul de a elibera actul de identitate este nejustificat. Obligă pârâtul la plata daunelor morale către reclamantă pentru prejudiciul cauzat, în cuantum de 2.000 de euro. Obligă pârâtul la plata cheltuielilor de judecată în sumă de 6.687,11 lei"

Amprentată „cu romales"

Tânăra care a câştigat procesul a povestit cum a fost umilită de funcţionarii care aveau obligaţia să-i elibereze cartea de identitate. Totul pentru că este născută în Republica Moldova. Rada Cheptănaru a fost tratată mizerabil de funcţionarii care nu ştiau că este cetăţean român din anul 1995.

image

Am fost plimbată de la un ghişeu la altul şi pusă să vin în mai multe zile. Mi s-a spus chiar că trebuie să vin la amprentare cu  romales. Mi s-a spus apoi că trebuie să merg la Bucureşti, să-mi fac actele. M-au plimbat aşa timp de câteva luni", a povestit tânăra. Rada Cheptănaru provine dintr-o familie onorabilă, mama ei fiind decorată de preşedintele României în 2004. Tânăra este fiica actriţei Svetlana Tulgara, de la Teatrul Naţional din Timişoara, actriţă care a primit medalia „Meritul Cultural" pentru întreaga activitate.


VIDEO: Tânăra povesteşte cum a fost umilită de funcţionari

Fiica unei actriţe cunoscute

Svetlana Tulgara provine din Republica Moldova şi în 1995 a primit cetăţenia română. „Conform legii, în momentul în care părintele dobândeşte cetăţenia devine automat cetăţean român şi copilul minor al acestuia. Din 1995, de drept, Rada Cheptănaru este cetăţean român", explică avocatul Florin Kovacs. „Mama este din mediul cultural şi nu ştia exact legea, de aceea nu mi-a spus şi mie", povesteşte tânăra.

image

Acum câteva zile Tribunalul Timiş a decis că s-a comis un abuz asupra tinerei şi că Direcţia de Evidenţă a Persoanelor trebuie să-i plătească 2.000 de euro daune morale şi alţi 1.600 de euro cheltuieli de judecată. Şeful instituţiei, Vasile Tărciatu, a susţinut, pe un ton agitat, că nu s-a greşit cu nimic. "Este o invenţie a avocatului. Când ne-a dat în judecată am eliberat actul. Nu am primit nicio sentinţă. Dacă este, vom face recurs!", a spus iniţial Tărciatu. "Decizia Tribunalului este un vot de blam pentru o instituţie care a eliberat buletine false fără număr infractorilor şi a refuzat să elibereze un act unei persoane îndreptăţite", a spus avocatul Kovacs.

Citeşte alte opinii ale jurnalistului Mălin Bot pe blogul acestuia!

  

image image image image image image
Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite