EXCLUSIV Fostul procuror Ciprian Nastasiu este acuzat că a nenorocit un om nevinovat la Timişoara VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nastasiu, care a ajuns celebru după ce l-a eliberat în mod ciudat pe Omar Hayssam, a dispus, în 2001, arestarea preventivă a fostului ospătar al lui Ceauşescu, Cornel Urcan. Justiţia l-a achitat pe Urcan, însă post-mortem pentru că acesta s-a îmbolnăvit şi a murit. Acum rudele vor merge la CEDO.

Fiul lui Cornel Urcan spune că va da în judecată statul şi pe procurorul de caz pentru această nedreptate. Avocata familiei declară că responsabil pentru dramă este nimeni altul decât fostul procuror DIICOT Ciprian Nastasiu, devenit celebru după ce l-a eliberat pe Omar Hayssam.

Citeşte alte detalii despre acest caz:

EXCLUSIV Statul este bun de plată după achitarea chelnerului lui Ceauşescu, în cazul Hotel Continental

EXCLUSIV Cornel Urcan, chelnerul lui Ceauşescu, a fost achitat după ce a murit din cauza arestului preventiv

Povestea fostului chelner al lui Nicolae Ceauşescu: îmbogăţirea post-mortem


„Tata a fost făcut!"

Tinel Urcan, fiul lui Cornel Urcan, a declarat că în anul 1999 partenerii de afaceri ai tatălui său au făcut o plângere penală în care au susţinut că s-au scos ilegal bani din firmă.

Societatea comercială pe care o conducea Urcan avea în proprietate cel mai mare hotel din Banat, Complexul Continental din centrul Timişoarei. Urcan plătise mai multe rate pentru a cumpăra el hotelul, când i s-a făcut plângere penală.



VIDEO: Tinel Urcan, fiul victimei povesteşte ce s-a întâmplat cu tatăl lui

„Nastasiu l-a arestat preventiv pe tata. Când l-a trimis în judecată, rechizitoriul era copiat cuvânt cu cuvânt din plângerea partenerilor de afaceri. Acum Nastasiu e avocat în Baroul Arad şi îl reprezintă pe cel care a făcut plângerea. Tata a fost nevinovat", a declarat Tinel Urcan. Acesta a mai spus că arestul preventiv de un an şi jumătate l-a ucis pe tatăl lui. „S-a îmbolnăvit şi l-a băgat în pământ. Procesul şi expertizele au dovedit că tatăl meu nu a furat nimic. A fost o victimă", a mai spus Tinel Urcan.


FOTO: Cornel Urcan a fost ospătarul preferat al lui Nicolae Ceauşescu (galerie)

Trei achitări

Avocata familiei Urcan, Mihaela Bodârlău, spune că se va adresa CEDO şi că va deschide un litigiu împotriva statului roman, în care va cere tragerea la răspundere a procurorului de caz. „Sunt trei decizii de achitare în acest dosar. Acest om a stat nevinovat la închisoare un an şi jumătate, voi sfătui moştenitorul să meargă la CEDO. Vom face şi o procedură pentru arestare ilegală împotriva procurorului de caz. Considerăm că trebuie să răspundă pentru asta şi procurorul. Pe acest dosar procurorul a avansat la Parchetul General, este vorba de celebrul Ciprian Nastasiu. Îi vom cere daune, îl vom chema în garanţie pentru că nu e normal să stea cineva nevinovat la închisoare", a declarat avocatul Mihaela Bodârlău.


VIDEO: Avocata Mihaela Bodârlău explică cum a fost achitat Urcan

Nastasiu se ascunde

Curtea de Apel Timişoara este ultima instanţă care a dispus achitarea în dosarul Hotel Continental. Cornel Urcan a fost achitat, post-mortem, marţi 12 aprilie 2001, instanţa constatând că acesta nu a comis infracţiunile de evaziune fiscală şi brancrută frauduloasă. Sentinţa, care mai poate fi atacată la Înalta Curte a venit însă prea târziu pentru Urcan. Acesta a murit în anul 2009, la vârsta de 67 de ani şi nu a mai apucat să vadă că este declarat nevinovat. Anterior, Înalta Curte l-a achitat pe Urcan pentru alte infracţiuni de care fusese acuzat. Ciprian Nastasiu (foto jos), care a părăsit cariera de procuror şi este acum avocat, a refuzat să discute pe această temă. Reporterii Adevărul de Seară Timişoara au încercat să-l contacteze, însă acesta a refuzat dialogul. La fel au reacţionat şi foştii parteneri de afaceri ai lui Urcan, care acum sunt proprietari al hotelului Continental.


FOTO: Ciprian Nastasiu este acum avocat (click pe poze pentru galerie foto)

A muncit toată viaţa în hotel

Cornel Urcan a fost ospătar de la vârsta de 14 ani. Din anii '70 a lucrat la Hotel Continental din Timişoara. A fost ospătarul preferat al lui Nicolae Ceauşescu, pe care dictatorul îl solicita la dineurile oficiale. Urcan a servit în anii '80, opt preşedinţi de state şi 14 premieri. După 1990 acesta ajuns şef de sală şi apoi manager al hotelului şi a încercat să-l cumpere. În 1999 mai avea de plătit 27 de rate pentru hotel, când a fost arestat preventive de procurorul Nastasiu. "La vremea aceea procurorul emitea mandat de arestare. Nastasiu l-a arestat pe Urcan, la cererea celor care deţin acum hotelul", a declarat un procuror al Parchetului Curţii de Apel Timişoara. „Tata a luat împrumut de la ei să cumpere hotelul, care era viaţa lui. Acolo a lucrat timp de 30 de ani, câte 16-17 ore pe zi. Ei i-au făcut o plângere penală, cum că a furat bani din contabilitate şi rămas cu hotelul. Tatăl meu a fost ucis de procese", a mai declarat Tinel Urcan (foto jos).


FOTO: Tinel Urcan spune că Nastasiu i-a distrus tatăl (galerie foto)

A mai nenorocit un student

Urcan nu este singurul caz instrumentat de Nastasiu la Timişoara, în care sunt acuzate grave nereguli. Un student de la Universitatea Politehnica a stat trei ani la închisoare din cauza lui Nastasiu. Claudiu Popa, care acum are 35 de ani, a fost trimis în judecată de Nastasiu, fiind acuzat de trafic de droguri. Prima instanţă a dispus o pedeapsă de un an cu suspendare, însă ultima instanţă l-a condamnat pe Popa la 11 ani cu executare. Din închisoare acesta şi-a suţinut nevinovăţia şi a fost graţiat în anul 2006, prin decret al preşedintelui României.


FOTO: Ciprian Nastasiu, în perioada când era procuror la Timişoara (galerie)

„Procurorul a făcut carieră. Era perioada în care se declanşase o campanie agresivă împotriva traficului de droguri şi pe procurori îi interesa doar să fie cât mai mulţi arestaţi", a declarat în trecut Claudiu Popa. 

image
image
image
image
image
image

Citeşte opinii ale jurnalistului Malin Bot pe platforma ideilibere.ro, vezi video cu emisiuni şi citeşte alte detalii interesante, mai jos:

  

image image image image image image
Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite