Singurul căpitan de vapor din Timişoara, comandantul vasului Pelicanul, s-a apucat de taximetrie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gică Mihalache e căpitanul cu cea mai mare experienţă pe Bega, navigând din 1988. Pentru că de câţiva ani bătrânul vas Pelican a rămas acostat la mal, Gică Mihalache a fost nevoit să se reprofileze pe taximetrie în Timișoara.

Gică Mihalache este cel mai recent căpitan al celebrului vas Pelican. A venit la Timişoara în 1988, dând viaţa agitată de pe Dunăre pe liniştea de pe canalul Bega. Mihalache a absolvit şcoala de ofiţeri-pilot de la Galaţi şi s-a angajat la Navrom, făcând curse în sectorul românesc de Dunăre. În 1987 a primit avizul de navigaţie internaţional. „Mă consideram un aventurier, pentru că puteam vedea lumea pe banii statului. Navigam cu remorchere şi împingătoare de linie până la Regensburg. Duceam îngrăşăminte chimice, granit, piatră cubică şi combustibil”, a povestit Mihalache.

Bătrânul „Pelican” îşi caută iar stăpân



A cerut însă să fie transferat la Timişoara, acolo unde se afla viitoarea soţie. A ajuns pe singurul vas disponibil de pe Bega, Pelicanul, şi a început să facă curse de agrement. „Navigaţia pe Bega e floare la ureche faţă de Dunăre. Aici nici nu ar încăpea o navă de marfă cu care mergeam prin Europa”, a spus Gică Mihalache.

Viaţa pe vas

Căpitanul îşi aminteşte cu plăcere de vremurile în care Pelicanul făcea curse până la Sâmnihaiul Român şi Diniaş. Îşi aminteşte şi acum preţul biletului, care era de 35 lei. „Sâmbătă şi duminică mergeam toată ziua, iar în timpul săptămânii avem câte două curse pe zi, vara. Pe vas au avut loc botezuri, nunţi, chefuri atât în staţionare cât şi în mers”, a mai afirmat căpitanul. Printre amintiri se află o nuntă ţigănească la care a participat şi Regele Cioabă. „Au închiriat ţiganii vaporul. Nu am văzut atât aur toată viaţa, cât a fost atunci”, a glumit Mihalache. Oana Sârbu, Monica Anghel, Iolanda Bals Soter sunt câteva din vedete care au urcat la bordul Pelicanului.



Pelicanul caută stăpân

După Revoluţie, Pelicanul a fost vândut de RATT şi a ajuns pe mâna mai multor oameni de afaceri. Când a fost transfomat în bar plutitor, Gică Mihalache a fost nevoit să se apuce de taximetrie. „Nu am vrut să mă fac barman sau chelner şi am făcut taxi“, a mai spus Mihalache. Când mai apărea o cursă, lăsa volanul maşinii şi se urca la cârma vaporului.


image
image
image

Gică Mihalache a povestit cum a întâlnit piraţi şi pe Bega. "Era vorba de copiii din zona Pieţei Iosefin. Urcau pe vapor în timpul marsului, era plăcerea lor. După 200 de metri se aruncau în apă. Într-o zi unul s-a agăţat de ancoră şi am evitat în ultima clipă ruperea lanţului, întorcând vaporul nava pe loc. Alte incidente nu au fost, nu am lovit niciodată Pelicanul", a spus căpitanul.

Pelicanul nu a mai plecat însă de pe loc de aproape trei ani, iar acum îşi caută un nou stăpân.


image

Revine la cârmă

Gică Mihalache aşteaptă să revină pe apă, când Bega va redeveni navigabilă. „Îmi doresc să renunţ la taxi pentru că mă oboseşte. M-am cam săturat de volan. Fiecare cursă e un obstacol. Prefer să lucrez 12 ore pe vapor. M-ar scăpa de stresul acesta. Mă bucur că Bega a redevenit navigabilă. Aştept şi eu să apară nave noi”, a spus căpitanul.

Timişoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite