Bătrânul „Pelican” îşi caută iar stăpân

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vasul „Pelican”, unul din simbolurile turistice ale Timişoarei, este scos din nou la vânzare. Ambarcaţiunea nu a mai fost pusă în mişcare de mai bine de doi ani, însă proprietarii susţin că motorul funcţionează perfect.

În ultimii ani, vasul „Pelican” a înţepenit la gura Podului „Decebal”, dar acesta este încă în stare de funcţionare. Cel puţin aşa susţin proprietarii vaporului, care a fost scos la vânzare. „Pelicanul”, un veritabil simbol al oraşului, nelipsit de pe vederile şi cărţile poştale din anii ‘80 încoace, ar putea să îşi reia plimbările pe Bega, odată cu redeschiderea canalui pentru navigaţie.


Vaporul a făcut o ultimă cursă în urmă cu mai bine de doi ani, când a fost închiriat de un grup de turişti italieni. După spusele proprietarilor, „Pelicanul” a fost supus unei reparaţii capitale în 2006, însă din cauza lipsei clienţilor s-a transformat într-o terasă plutitoare.


Au lipsit clienţii cu bani


„Cine cumpără vaporul nu are probleme. Este înmatriculat, are toate actele necesare, impozite plătite la primărie. Nu arată acum în cea mai bună stare, necesită recondiţionare, dar e în stare de funcţionare. Motorul merge. Patronul este plecat în Italia, el vă poate oferi mai multe informaţii şi despre preţ”, a declarat una din persoanele care se ocupă de îngrijirea vaporului. În ultimii ani, vasul „Pelican” a stat la dispoziţia turiştilor, care nu s-au înghesuit să îl închirieze, deşi preţul nu era enorm de mare.


„Închirierea vaporului costa 200 de euro. Poate că mulţi nu ştiau că e funcţionabil. S-au făcut reparaţii la motor, s-a vopsit vaporul, însă mai trebuie investit în el. Interiorul trebuie refăcut pentru că e cam depăşit”, a spus Claudia Bejan, unul din foştii proprietari ai vaporului. 

Închirierea vaporului costa 200 de euro. Poate că mulţi nu ştiau că e funcţionabil.
Claudia Bejan, fostă proprietară

„Şoimul” şi „Rândunica”, la fier vechi

Pe Bega au navigat anii trecuţi şi alte ambarcaţiuni. „Şoimul” făcea plimbări de la Parcul Copiilor, iar „Rândunica” aparţinea Apelor Române. Ambele vapoare au ajuns la fier vechi. Mai poate fi văzut „Lugojel”, cu care angajaţii Apelor fac inspecţii. Primăria promite însă două vaporete care vor funcţiona ca mijloace de transport.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite