VIDEO Arhitecţii care au proiectat "farfuriile zburătoare" acum 100 de ani la Timişoara şi au declanşat nebunia OZN

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Clădirile-OZN înălţate în perioada Imperiului Austro-Ungar în urmă cu un secol în Timişoara au fost proiectate de fondatorul Universităţii Politehnica şi de primul arhitectul-şef al oraşului de pe Bega.

EXCLUSIV Misterul fotografiilor unui OZN care a aterizat lângă Timişoara a fost descifrat GALERIE FOTO

Firma care deţine Uzina de Apă a moştenit trei clădiri construite pe vremea Imperiul Austro-Ungar care arată ca nişte farfurii zburătoare. Clădirile care seamănă cu OZN-uri au fost „vânate" de amatorii de fenomene paranormale cu ajutorul Google Earth şi au pus pe jar specialiştii în obiecte zburătoare neidentificate.

Clădirile au fost proiectate de Stan Vidrighin (1876-1956), care ulterior a ajuns Primarul Timişoarei şi a fost fondator al Universităţii Politehnica, devenind ulterior rectorul instituţiei. Când a lucrat la proiectul clădirilor-OZN era inginer-șef al Serviciului Tehnic din Primăria Timişoara. Pentru realizarea acestui proiect a fost trimis de primărie la Dresda, Berlin, Hamburg, Koln, Strasbourg, Karlsruhe și Londra. După întoarcerea în țară, a întocmit proiectul, implicându-se apoi direct în realizarea sa. A fost ales primar al Timișoarei la 1 septembrie 1919, sub administrația sa orașul a reorganizat sistemul de apă, canalizare, gaz, electricitate și transport în comun, pe modelulul Regiilor Autonome deținute de primărie. Mai târziu este numit director general la Poșta și Telecomunicațiile Române, apoi director al CFR.



Vidrighin a colaborat în realizarea clădirilor-OZN cu primul arhitect-şef al Timişoarei, Székely Mihály (1877-1934), care a absolvit în 1900 Facultatea de Arhitectură din cadrul Universității Politehnice din Buda, unde l-a avut ca mentor pe marele arhitect Alajos Hauszmann, Székely Mihály cel care a proiectat Palatul Regal din Buda. La numai 31 de ani,  a devenit primul arhitect-șef al orașului de pe Bega, unde autoritățile locale i-au încredințat proiectarea unui abator modern (actualul complex al Abatorului Comunal).

VIDEO DIN INTERIORUL CLĂDIRII-OZN CONSTRUITĂ DIN TIMPUL IMPERIULUI AUSTRO-UNGAR



Laszlo Szekely a fost primul arhitect al Timişoarei
Foto din interiorul clădirii-OZN construită în timpul Imperiului Austro-Ungar

CLICK AICI PENTRU GALERIE FOTO CU OZN FILMAT CU GOOGLE EARTH

CLICK PE POZE PENTRU GALERIA FOTO CU CEA MAI MARE CLĂDIRE

CLICK PE POZE PENTRU GALERIA CU IMAGINILE DE ASTĂZI

Clădirile ce adăposteau pompele de apă ale Timişoarei la începutul secolului al XX-lea au fost „vânate" de amatorii de fenomene paranormale cu ajutorul Google Earth. Acestea au fost, la începutul secolului trecut, staţii de pompare a apei. Clădirile au o înălţime de cinci metri, iar baza lor este săpată sub pământ, la o adâncime de 13,5 metri, unde au fost montate pompele. Clădirile au o formă circulară, cu diametrul de 12,5 metri, cu mai multe hublouri şi un dom acoperit cu aluminiu.

Unul dintre bazinele de apă care a fost confundat cu un OZN
Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite