Ungaria, raiul cumpărăturilor în pragul sărbătorilor de Paşte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Românii rămân clienţi findeli ai supermarketurilor din Ungaria, datorită produselor mai ieftine, cât şi a calităţii mărfurilor. În magazinele din apropierea graniţei cu România, produsele sunt cu 20-30 la sută mai ieftine.

Citeşte şi:

Botoşani: Cumpărăturile de Paşte se fac peste Prut

Cu toate că Ungaria este una din ţările grav afectate de recesiunea economică, a rămas locul preferat pentru shopping pentru românii din zona de Vest. Supermarketurile vecinilor continuă să atragă datorită preţurilor, însă şi pentru calitatea produselor. Parcările marilor magazine din Szeged sunt indicii clare că printre cumpărători se află şi mulţi români. Autoturismele înmatriculate cu numere din TM, CS sau AR se află la tot pasul. E uşor să îi recunoşti pe români şi înăuntru, pentru că de obicei cărucioarele lor sunt umplute până la refuz.


image


Am făcut un mic sondaj şi am ajuns la concluzia că în medie vin cam o sută de cetăţeni români, pe zi. Aici i-am pus doar pe cei care vorbesc limba română, nu şi pe cei care vorbesc maghiara dar locuiesc în România. Cei mai mulţi sunt din judeţele Arad, Timiş şi Caras-Severin. Românii cumpără în medie cam de 20.000 de forinţi”, a declarat Szentkiraly Janos, director de vânzări la Tesco Szeged. Pe primul loc printre produsele cumpărate de români sunt hainele. Pe locul doi se află soluţiile de curăţat şi de abia pe locul trei se află alimentele.



Excursie de cumpărături

Pentru cei care locuiesc în zona graniţei nici nu se pune problema să mai facă cumpărăturile în altă parte, având în vedere că Mako, Szeged sau Bekescsaba sunt mai aproape decât oraşele de reşedinţă. „Eu locuiesc la Cenad şi vin săptămânal la cumpărături la Mako. Din câte am văzut eu, sunt mai mulţi români care vin la Tesco şi Lidl. Au preţuri mai bune decât la noi. Cam cu 20-30 la sută mai ieftine”, a spus Gheorghe Drile.



Familiile Stanici şi Bodnar au umplut portbagajul unei Dacii, cu numai 200 de euro. Aceştia obişnuiesc să facă cumpărăturile tot la Mako, aflat la numai 20 de kilometri de graniţă. „Noi stăm lângă frontieră şi e normal să venim aici. Timişoara e la o distanţă mult mai mare. Plus că aici e mai ieftin şi produsele sunt mai bune. Am cumpărat carne, brânzeturi, lactate şi fructe”, a declarat Adrian Stanici.

image
image
Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite