Cumpărăturile de Paşte se fac peste Prut

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În piaţa din Chişinău merg zilnic sute de botoşăneni
În piaţa din Chişinău merg zilnic sute de botoşăneni

700 de botoşăneni trec graniţa zilnic ca să facă shopping în Basarabia şi Ucraina, de unde iau produse ieftine. Preţurile practicate de moldoveni sunt cu 60% mai mici în pieţe decât la Botoşani. Cu 500 de lei, oamenii se întorc cu portbagajul plin.

Aproape 8.000 de persoane au plecat în ultima săptămână în Republica Moldova cu destinaţia Chişinău şi Bălţi. Numai prin vama proaspăt inaugurată de la Rădăuţi-Prut au trecut în ultimele zile peste 4.600 de botoşăneni.

Alţi 2.400 au ales vama Stânca-Costeşti. „În jur de 700 de persoane ies zilnic din ţară. Cozile se întind pe doi kilometri. Plec în zori şi se întorc seara cu maşinile pline de alimente“, a spus Minodora Răcnea, purtător de cuvânt al Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră.

Se cumpără orice

Drumul de la Botoşani la Bălţi ori Chişinău durează cinci ore, cu tot cu traficul greu din vamă. Dar acest lucru nu e privit ca un impediment de către botoşăneni.

„Mâncarea e mai ieftină cu 30% decât la noi, marfa este mai de calitate şi ai de unde alege. Mi-am umplut frigiderul cu 100 de euro. Dintr-un supermarket de la noi cred că ieşeam cu două pungi de produse la banii ăştia“, ne-a declarat Simona Isac, agent publicitar. În pieţele basarabene legumele şi fructele sunt cu  60% mai mici decât în Botoşani.

Restricţii de 350 de euro

„Cunosc toate pieţele din Bălţi pentru că merg de doi ani la cumpărături la moldoveni. E plin de români pentru că s-a aflat de preţurile foarte mici. Merită să mergi 300 de kilometri. Eu mi-am făcut aprovizionarea pe o lună cu 500 de lei. Am luat de toate, iar de Paşte, umplu masa de bunătăţi“, a spus Daniel Surugiu, taximetrist.

În ultimele zile, peste 1.500  de persoane au plecat la Cernăuţi (Ucraina). Aceştia au ieşit din ţară prin vama suceveană Siret întrucât punctul de trecere a frontierei de la Racovăţ este închis temporar pentru modernizare.

Cumpărăturile au fost deja restricţionate la vamă.  „Limita valorii nu trebuie să depăşească 350 de euro. În caz contrar, se plătesc taxe vamale pentru produse“, ne-a declarat Ioan Ungureanu, şeful punctului vamal Stânca-Coşteşti.

Listă de preţuri basarabene
În pieţele din Republica Moldova produsele alimentare sunt mai ieftine cu 60% decât în Botoşani.
- Carne de miel: 11 lei/kilogram;
- pulpă de porc fără os: 16 lei/kilogram;
- muşchi de vită: 13 lei/kilogram;
- carne tocată: 8 lei/kilogram;
- vin: 6 lei/litru;
- caşcaval afumat: 12 lei/kilogram.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite