Un laptop şi un Audi A4: şpagă la un director BCR pentru un jaf de trei milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Timişoara: Hoţii de la BCR filiala Curtici cer eliberarea
Timişoara: Hoţii de la BCR filiala Curtici cer eliberarea

Szirka Daniela Mihaela, fost director al BCR Curtici, acuzată că a facilitat obţinerea de credite cu acte false unei reţele care a devalizat banca cu peste trei milioane de euro este acuzată de procurii DNA că a luat şpagă. Ea a fost trimisă în judecată alături de alţi 175 de inculpaţi.

Poliţiştii au păzit toată noaptea un sediu BCR pentru că angajaţii au lăsat un geam deschis

„Cu privire la infracţiunile de luare de mită reţinute în sarcina inculpatei Szirka Daniela Mihaela, aceasta a primit de la inculpatul Brandais Flaviu un autoturism marca Audi A4 şi un laptop, în scopul de a-l ajuta să obţină credite prin intermediul unor persoane interpuse, în folosul acestuia, încălcându-şi astfel atribuţiile de serviciu", mai spun procurorii DNA.

Falsuri pentru jaf
În ceea ce priveşte infracţiunea de spălare de bani reţinută în sarcina inculpaţilor Brandais Flaviu şi Nicola Daniel, în rechizitoriu se arată că aceştia au folosit sumele de bani obţinute în mod fraudulos din creditele bancare accesate de alte persoane în firmele administrate de ei, cu scopul de a ascunde provenienţa ilicită a acelor sume de bani şi de a le da o aparenţă de realitate şi legalitate.

În sarcina inculpaţilor trimişi în judecată pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la abuz în serviciu contra intereselor persoanelor şi uz de fals s-a reţinut că aceştia au ajutat-o pe inculpata Szirka Daniela Mihaela să-şi încalce atribuţiile de serviciu prin acordarea către alţi coinculpaţi de credite bancare, deşi nu îndeplineau condiţiile de a obţine credite bancare şi nu puteau beneficia de acele credite întrucât nu îndeplineau normele interne de creditare ale Băncii Comerciale Române; în acest scop au utilizat documente false, respectiv contracte individuale de muncă şi adeverinţe de salariu ce conţineau date nereale cu privire la veniturile realizate.

Jaf cu complicitatea angajaţilor băncii

În perioada 2007-2009, inculpatele Szirka Daniela Mihaela, Stanciu Viorica şi Mare Elena, în calitate de director, respectiv consilieri de credit retail la Agenţia Curtici a B.C.R. - Sucursala Judeţeană Arad, au aprobat acordarea de credite unui număr important de persoane (dintre care au fost trimise în judecată doar o parte prin acest rechizitoriu), cu încălcarea normelor interne ale băncii, a responsabilităţilor şi limitelor de autoritate stabilite prin fişa postului. „Beneficiarii creditelor au folosit adeverinţe de salariu şi contracte de muncă false, din care rezulta că erau angajaţi ai mai multor societăţi comerciale. Banii obţinuţi din creditele astfel acordate au fost remişi inculpaţilor Nicola Daniel, Brandais Flaviu, Aivănesei Dumitru Viorel şi Jurcă Florin Alin, administratori ai mai multor firme din judeţul Arad, aceştia fiind şi cei care au întocmit documentele false", se arată în comunicatul Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Beneficiarii creditelor au primit în schimb sume de bani cuprinse între 300 şi 1.500 euro. În demersul lor, inculpaţii mai sus menţionaţi au fost ajutaţi de inculpaţii Raţ Patrick Dragan, Ghelbează Liviu Daniel şi Ghelbează Ionuţ Marius.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite