Trafic de ţigări sub protecţia unor poliţişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Arestarea a şase poliţişti din Deta, Moraviţa şi Foeni scoate la iveală că transporturile de contrabandă erau însoţite de maşini cu girofar. Procurorii care investighează traficul cu ţigări în vestul ţării susţin că mai mulţi poliţişti protejau atât transportul cât şi distribuţia ţigărilor de contrabandă.

„Vama Moraviţa este stat în statul şpăgii“

Cosmin Bolosin: “Din investigatori, agenții sub acoperire s-au transformat în instigatori”

Săptămâna trecută, în urma descinderilor la vămile din Timiş, au fost arestaţi şase agenţi de la posturile de poliţie din Deta, Moraviţa şi Foeni şi un agent de la Poliţia Rutieră Deta. Ei sunt acuzaţi că sprijineau contrabandiştii cu ţigări şi că luau şpagă de la aceştia ca să le ofere protecţie. Conform procurorilor, interceptările telefonice ale poliţiştilor cercetaţi în dosar au scos la iveală faptul că agenţii de poliţie îi sprijineau pe contrabandişti ca să ducă ţigările spre Timişoara.
 
Antemergătoare cu vameşi şi poliţişti

Poliţiştii corupţi primeau şpagă de la contrabandişti şi îi anunţau când existau controale ale altor poliţişti în zona vămii şi a traseelor folosite de ei, inclusiv pe şoseaua dintre Vama Moraviţa şi Timişoara. „Pentru evitarea surprinderii în flagrant a traficanţilor de ţigări, după ieşirea din Vama Moraviţa, funcţionarii care intrau în compunerea echipajelor mobile ale Vămii şi ale Poliţei de Frontieră se transformau practic în antemergători şi verificau să nu existe în zonă filtre de control", se arată în motivele invocate de procurori pentru arestarea poliţiştilor.

Înainte de împărţirea mitei între poliţiştii de frontieră şi vameşi, aceştia alocau între 150 şi 300 de euro pentru agenţii „de interior" Ioan Alin Caramatrac, şeful Postului de Poliţie Moraviţa, agentului Ion Ţăran, care efectua serviciului mobil al Poliţiei Rutiere şi ofiţerului de poliţie Dan Florin Pănescu, când era de serviciu la SPF Deta, ca o recompensare pentru sprijinirea grupului infracţional organizat", se arată în documentele procurorilor. „Eu nu am cunoştinţă de aceste situaţii. Controalele dispuse în ultimul an nu au scos la iveală situaţii de aces gen", a spus comisarul-şef Cornel Iureş, şeful Poliţiei de Frontieră Timiş. Aproximativ 25 de poliţişti de frontieră din Timiş au fost arestaţi săptămâna trecută.



Rute şi depozite protejate

Unul dintre vameşii care nu au fost arestaţi de la Vama Moraviţa a descris pentru „Adevărul"cum se face transportul ţigărilor de contrabandă, din duty-free până la cumpărătorul din piaţă. Funcţionarul spune că poliţiştii de frontieră care nu păzeau graniţa de contrabandişti, ci aveau grijă de traficanţii de ţigări să nu aibă probleme cu poliţiştii care nu sunt în reţea. „Ţigările de la Vama Moraviţa sau cele care intrau în ţară pe la Foeni sau Cruceni erau plimbate pe trasee bine stabilite, pe câmp, şi pe drumuri protejate de poliţiştii de frontieră. Au oameni peste tot", a povestit vameşul. În localităţile de graniţă, orice problemă a contrabandiştilor era rezolvată de către agenţii de la posturile de poliţie, care cunosc locaţiile depozitelor. „E nevoie de poliţişti la Foeni, Cruceni, Moraviţa şi Deta, pentru că mulţi localnici sunt contrabandişti. Localnicii „mişcă" ţigările în toată zona, plus că au depozite în case, iar poliţiştii ştiu de ele.

Protecţia este asigurată de poliţiştii din mediul rural, care nu au confiscat nicio ţigară în ultimii ani de la contrabandişti, deşi acolo te împiedici în baxuri. Şefii Poliţiei Timiş ştiu toate astea, că în statistici n-au o ţigară confiscată din oceanul de baxuri", spune funcţionarul vamal. „De la intrarea în Timişoara, contrabandiştii intră sub protecţia agenţilor şi ofiţerilor de la secţiile de poliţie din municipiu. Şi în Timişoara sunt depozite de ţigări «cu protecţie». De acolo se aprovizionează toţi vânzătorii din pieţele din Timişoara şi Lugoj. Alte transporturi pleacă din Timişoara în tot vestul ţării", a mai spus vameşul. 

"Nu cred că este un fenomen. Sunt cazuri izolate, iar structurile anticorupţie îşi fac datoria."
Gheorghe Popescu şeful IPJ Timiş

Citeşte şi alte materiale scrise de jurnalistul Cristian Poelincă pe blogul acestuia!

image
Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite