Timişul ar putea rămâne fără medici de familie. Unii pleacă în străinătate, alţii ameninţă că îşi întrerup acivitatea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Au câştigat o bătălie, dar nu şi războiul. După ce şi-au depus cu sutele actele pentru emigrare, medicii de familie din Timiş au obţinut amânarea semnării noilor contracte cu Casa de Asigurări. Liderii sindicali ameninţă însă: „Peste două luni, întrerupem activitatea".

Au obţinut o amânare, dar nu se lasă. Medicii de familie din Timiş avertizează că, începând de la întâi iunie vor refuza să semneze contractele cu Casa de Asigurări de Sănătate, urmând să îşi întrerupă activitatea. „Nu semnăm noul contract, ceea ce presupune că nu vom elibera bilete de trimite, adeverinţe. Practic, s-ar bloca întreaga activitate", a declarat Elisabeta Spătaru, liderul sindicatului medicilor de familie din Timiş. Semnarea noului contract de la 1 aprilie a fost amânată pentru 1 iunie.  

Primul venit, primul servit

„Am semnat un act adiţional al contractului pentru 2010, ceea ce presupune ca, încă două luni să funcţionăm după vechile norme. Dacă nu ne vor chema la negocieri pentru noul contract, nu semnăm nimic", spune Spătaru.

Bolnavii cronici sunt cei mai afectaţi de noile prevederi. Aceştia beneficiază de o singură consultaţie gratuită în trei luni. „O consultaţie în plus presupune o dublă penalizare - atât taxa pentru consultaţie, cât şi pierderea dreptului la reţete compenste sau gratuite", a explicat liderul sindical.

Cariere de medici sfârtecate de sărăcie

În plus, noul buget presupune un fond fix pentru reţete gratuite şi compensate pe lună. „Dacă mie acel plafon mi s-a terminat în două săptămâni, eu nu mai pot elibera nicio reţetă compensată. Asta înseamnă ca unii pacienţi să rămână pe dinafară. Pentru noi, toi pacienţii sunt egali", spune Spătaru.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite