Cariere de medici sfârtecate de sărăcie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noile prevederi legislative în domeniul sanitar îi descurajează pe doctori să mai profeseze în cabinete. Zeci de cadre medicale din Timişoara şi-au depus dosare pentru a emigra. Aceştia spun că noul sistem de plată le va falimenta firmele.

Daniela Oldea are 54 de ani şi spune că este nevoită să îşi încheie o carieră de aproape trei decenii. „Noul sistem al contractelor mă va falimenta. Nu vreau să plec, dar sistemul mă obligă. Am aici doi băieţi mari, am un soţ care este bolnav, de ce aş pleca?!”, mărturisteşte aceasta. Noile contracte încheiate cu Casa de Asigurare, spune aceasta,  o împiedică să îşi facă meseria şi îi reduc profitul aproape de zero. „Mi-am iubit meseria şi pacienţii tot timpul. Cum să explic eu omului că eu pot asigura tratament unui singur bolnav cronic, pe trimestru? Am pacienţi care mi-au spus că ar ieşi în stradă, alături de mine”, se plânge Daniela. Ea şi-a depus dosarul, cu speranţa că îşi va găsi un loc de muncă în Marea Britanie.

Săracii, condamnaţi
Pe lângă reducerea fondurilor din sănătate, medicii se tem că noul contract va lăsa oamenii să moară. „Vom ajunge să stăm neputincioşi şi să fim nevoiţi să lăsăm oamenii să moară. Nu pot să dau reţete compensate, mai deloc. „Plata per capita” a scăzut drastic. Ne pun ăştia să facem o serie de acte birocratice care nu ţin de actul medical”, a explicat Daniela Oldea. Aceasta spune că a a apelat, alături de colegii ei, la o firmă de recrutare şi aşteaptă să participe la un târg de joburi. „E singura mea speranţă. O să îmi ajut familia de afară”, a conchis Daniela.

„Cei mai mulţi speră să îşi găsească un job în Marea Britanie, Germania sau Franţa”, a declarat Elisabeta Spătaru, liderul sindicatului medicilor de familie.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite