Timişoara trimite cei mai mulţi medici peste hotare. Anglia şi Germania, în topul ţărilor preferate de români

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 70.000 de euro pe an şi condiţii de ultimă generaţie - sunt principalele oferte pentru care, zeci de medici părăsesc Timişoara în fiecare lună pentru un job în Europa de Vest. Timişul este pe locul doi în ţară după capitală, la numărul medicilor exportaţi. Anglia şi Germania au cele mai generoase oferte.

Aproape 500 de cereri de certificate profesionale curente au fost solicitate Colegiului Medicilor, în primul trimestru al anului. Întârzierea acestora este singurul factor care îi mai ţine pe unii medici în ţară. Adela Tîrziu, managerul unei firme de recrutare a personalului în străinătate spune că trimite, lunar, şi până la 100 de medici peste hotare. Anglia şi Germania sunt destinaţii preferate de români, datorită limbilor, considerate accesibile. „În Anglia trimitem, lunar, până la 50 de medici iar în Germania, aproximaiv 15. Până la trei medici pleacă în Irlanda. În ţările nordice, situaţia este mai complicată, întrucât, aplicanţii trebuie să urmeze cursuri de limbă maternă. Avem însă doritori de emigrare şi pentru Norvegia şi Danemarca", povesteşte Tîrziu.

Birocraţia, singurul obstacol

Cariere de medici sfârtecate de sărăcie

Aici, oferta este însă şi mai atractivă. „Persoanele care pleacă în ţările nordice, o fac în mod permanent, în general. Asta pentru că, procedura solicitată de clinicile de acolo cuprinde un curs de daneză sau norvegiană, care durează cinci luni. Remuneraţia este însă mai ridicată, cu până la 2.000 de euro", a explicat Tîrziu.

Principala nemulţumire a medicilor de familie este birocraţia implicată în procesul de recrutare, chiar dacă serviciul este gratuit. „Umblăm foarte mult până obţinem certificatele de medic de specialitate. E un sac de acte, iar un dosar complet poate dura şi trei luni", a explicat Elisabeta Spătaru, liderul sindicatului medicilor de familie din Timişoara.

Spătaru spune că majoritatea medicilor au ocazia să plece cu familia, însă sunt nenumărate cazuri în care un membru al familiei pleacă singur.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite