Liceele private – o afacere sigură pentru elevi. Pentru câteva sute de euro, elevii îşi permit medii mici şi absenţe. Vezi cât costă şcolarizarea la un liceu privat din ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru tarife de la câteva mii de lei şi până la sute de euro, sute de elevi timişoreni optează să urmeze un liceu privat. Aici, în timp ce cadrele didactice se recomandă mai „înţelegătoare", elevii îşi pot face timp pentru a lucra sau a se distra

Tarifele de la cele trei licee private din Timişoara variază în funcţie de vechime şi profilul pentru care se optează. Cel mai scump liceu privat din Timişoara este şi primul înfiinţat în vestul ţării. Cu o tradiţie de zece ani, săli de clasă cu mobilier modern, laboratoare şi două profile majore, la Millenium învaţă sute de tineri. „Profesorii sunt altfel, faţă de şcoala normală. În primul rând, sunt maximum 15 elevi în clasă. Asta înseamnă că profesorii se pot ocupa ult mai bine de fiecare tânăr, în parte", a explicat Remina Sima, un dascăl de la unitatea privată.

Banii, o prejudecată

„Nu este adevărat că numai cei cu bani vin la noi l aliceu. Suntem de toate categoriile, şi bogaţi şi mai puţin bogaţi. Diferenţa este că la noi, toţi suntem egali", a explicat Alina, o elevă în clasa a IX-a. Tarifele de studiu pentru un an ajung şi până la 400 de euro.

Mult mai mici sunt tarifele pentru elevii care optează pentru Liceul particular „Henri Coandă". Aici, taxa anuală pentru un an de studiu sunt 1.300 lei. În schimb, profilul pentru care se poate opta este unul strict tehnic. „Suma nu este mare, considerăm noi. În plus, se poate plăti şi în rate. Avem elevi care beneficiază chiar şi de bursă. Asta, în cazul în care ajung să nu îşi mia poată plăti taxa şi învaţă bine", a explicat Minodora Grecu, dascăl al şcolii. „În prezent, avem aproape 400 de elevi şi sunt convinsă că numărul acestora este în continuă creştere", spune Andreea Gavril, profesor la „Henri Coandă".

image

Click pe poze pentru GALERIE FOTO!

Scandal la târgul de licee. Arsenalul cu care îşi vânează liceele elevii: fete care dansează cu buricul gol

Timp de un job şi universitatea asigurată

Câteva sute de euro trebuie să scoată din buzunar, anual, şi părinţii copiilor care studiază la Liceul „Ioan Slavici". Aici, în primul an de liceu, tariful este de 200 de euro iar în ultimii ani, de 320 de euro. Tinerii spun că banii rentează, întrucât, nu sunt stresaţi de absenţe sau de medii. „Avem în jur de 600 de elevi, deja. Sunt foarte mulţi care lucrează sau care vin la noi pentru că nu au intrat la profilul pe care şi l-au dorit, din cauza mediilor", a explicat Nicoleta Săceanu, profesor de logică şi psihologie în cadrul „Ioan Slavici". „Eu am venit aiic la liceu pentru că vroiam la economic şi nu am avut medie. Vreau să mă şi angajez, în timpul liceului. E foarte ok. Profesorii sunt îngăduitori şi nu îmi fac niciun fel de probleme în legătura cu facultatea pe care o voi urma. Cei de la Slavici au şi universitate", a declarat Drăgana Pelici, elevă în clasa a XI-a la liceul „Ioan Slavici".

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite