ABSURDISTAN DE BANAT: Bebeluşi criogenaţi ani de zile din cauza birocraţiei din sistemul medical

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Morga de la Spitalul de Copii este loc de veci pentru bebeluşii morţi părăsiţi de părinţi
Morga de la Spitalul de Copii este loc de veci pentru bebeluşii morţi părăsiţi de părinţi

Trei dintre cei şase bebeluşi care "au odihnit" până acum în frigiderul de la morga de la Spitalul de Copii "Louis Ţurcanu" au fost înhumaţi. Timp de aproape patru ani trupurile micuţilor au rămas pe rafturile unor frigidere casnice, părăsiţi de părinţii care ar fi trebuit să se ocupe de cele creştineşti.

Sună incredibil, dar este adevărat. În România anului 2010, în unul dintre cele mai cosmopolite oraşe din ţară, sistemul sanitar al secolului 21 seamănă, de multe ori, cu cel de acum şapte veacuri. Şase copilaşi care au sfârşit la puţin timp de la naştere în spital au fost lăsaţi de părinţi la morga spitalului de copii, pentru aproape cinci ani. Cu puţin timp în urmă, conducerea spitalului a reuşit să găsească resursele financiare pentru a îngropa trei dintre ei.

Părinţi toxicomani

Unul dintre aceştia este Andreea Petrovici, care a murit, în urmă cu patru ani. Organismul ei nu a rezistat, din cauza părinţilor toxicomani, iar la o săptămână de la deces mama ei a fugit din spital şi nu s-a mai interesat niciodată de corpul său neînsufleţit. De atunci a stat într-un frigider casnic vechi de câteva zeci de ani, la minus 10 grade Celsius. Chiar la intrarea în Spitalul de Copii "Louis Ţurcanu", bolnavii au ocazia să treacă pe lângă morgă, locul în care trei medici se luptă cu sistemul medical bolnav, cu birocraţia din interiorul poliţiei şi Interpolului, instituţii în care şi-au pus speranţa că vor da de părinţii copiilor uitaţi în frigider, la îngheţat. Din păcate însă, autorităţile nu au reuşit să dea de urma lor.

Medici fără speranţă

Trupurile micuţilor nu au putut fi înmormântate până acum, deoarece era nevoie şi de acordul scris al părinţilor. Deşi înhumarea nu costa foarte mult, circa 500 de lei, medicii nu au putut să facă nimic până acum, când au găsit fondurile necesare şi s-au hotărât să treacă peste jungle birocratică pentru a face un gest creştinesc. "Toţi provin din familii sărace, cazuri sociale, oameni care nu au bani să trăiască de pe o zi pe alta. Am reuşit să îngropăm trei dintre copilaşi, iar pe ceilalţi trei sper că vom reuşi să-i înhumăm până la sfârşitul lunii martie. Avem şi un frigider nou, mai performant, pe care sperăm însă să nu mai fie nevoie să-l folosim ca până acum", a explicat Mihai Gafencu, purtătorul de cuvânt al instituţiei.

Vezi aici unde sunt îngropaţi copii morţi în spitale!

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite