Cel mai performant calculator din ţară a fost pornit azi, la Timişoara. IBM BlueGene va aduce la Timişoara cercetători de elită din întreaga lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Banatul dovedeşte încă odată că e fruntea. Cel mai performant calculator din România a fost inaugurat, astăzi la Timişoara. Acesta se află la Universitatea de Vest din Timişoara şi va fi folosit în proiecte de elită din domeniul cercetării internaţionale.

Supercalculatorul „IBM BlueGene/P" a costat 1 milion de euro şi a fost asamblat de către o echipă de specialişti americani de la IBM. „Vorbim despre un calculator de 13.000 GFlops, putere de calcul. Este un calculator specific pentru calcul paralel cu peste 4.000 de unităţi de calcul. Printre caracteristicile sale amintim spaţiul mic ocupat şi consumul redus de energie", a explicat Viorel Negru, decanul facultăţii de Matematică şi Informatică din cadrul UVT.

Rezultate în medicină, astrofizică şi meteo

image

Click pe poză pentru imagini cu cel mai tare calculator din ţară!

Proiectul integral, în valoare de 10 milioane de euro a fost finanţat din fonduri europene şi se va finaliza în 2013, cu amenajarea a până la 60 de laboratare într-un campus universitar situat pe strada Oituz.

Universitatea de Vest se transformă în fabrică de doctori. Studenţii pierd legătura cu lumea reală

Noua achiziţie le va folosi oamenilor de ştiinţă în domeniul cercetării, având aplicaţii şi în medicină, meteo sau astrofizică. La „BlueGene/P" vor avea acces specialiştii de la cercetare şi doctoranzii.

Cele mai apropiate supercalculatoare din lume se află în Bulgaria şi Polonia.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite