TIPIC ROMÂNESC Universitatea de Vest se transformă în fabrică de doctori. Studenţii pierd legătura cu lumea reală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Directorul Radio Timişoara, Mihai Anghel, este victima noii legi a educaţiei. A fost dat afară de la UVT în mijlocul unui curs. Trei cadre didactice de la Facultatea de Ştiinţe Politice, Filosofie şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea de Vest Timişoara nu ştiu dacă vor preda în acest semestru.

Facultăţile vocaţionale, cum sunt cele de muzică, arte sau comunicare, ar putea rămâne fără specialişti, prin noua Lege a Educaţiei.  În această situaţie sunt şi trei profesori de jurnalism de la Facultatea de Ştiinţe Politice, Filosofie şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea de Vest Timişoara. Toţi sunt înscrişi la doctorat, însă cei care au aplicat noua lege s-au împiedicat în detalii: că sunt doctoranzi externi (unul) sau, chiar dacă sunt interni, urmează cursuri la fără frecvenţă.  Măsura rupe şi puţinele punţi pe care studenţii le aveau cu lumea reală.

Specialiştii pleacă

„Am rămas surprins de modul ciudat în care a fost interpretată legea. Din câte am văzut acolo, se acordă un termen de patru ani pentru cei înscrişi la doctorat, în care mai pot preda. Mi s-a părut o exagerare ce s-a întâmplat”, a spus jurnalistul Lucian Szabo, care, din 18 martie, nu le mai predă studenţilor săi cursul de Producţie a unei Publicaţii. La fel ca şi cea a lui Alexandru Râţă, soarta lui Szabo se va decide în senatul universităţii stabilit pentru 31 martie. Nu în aceeaşi situaţie este şeful Radio Timişoara, cunoscutul jurnalist timişorean Mihai Anghel, doctorand extern. El a aflat că nu mai are ce căuta în faţa studenţilor chiar în mijlocul unui curs.

„M-a sunat Lucian Ionică (tot profesor – n.r.). Nu ştia că sunt în timpul cursului. Şi le-am spus studenţilor, gata, sunteţi liberi. Ei s-au agitat, mi-au spus că vor aduna semnături să meargă la rectorat. Oricum, mi-au spus că la altă materie a venit o colegă tânără, care nu ştie nimic”, şi-a amintit Mihai Anghel momentul în care a fost anunţat că nu mai poate preda viitorilor jurnalişti.

Decanul facultăţii, Gheorghe Clitan, spune că este între ciocan şi nicovală şi că nu a făcut decât să respecte o „directivă” a rectoratului. „La mijlocul lunii februarie, am avut o întâlnire cu conducerea universităţii, unde ni s-a spus şi de această modificare. Am primit apoi o hârtie oficială conform căreia am fost atenţionaţi să acoperim (cadre didactice – n.a.) la plata cu ora conform prevederilor legii. Noi am prezentat o listă cu cadre didactice. Propunerile noastre care nu îndeplineau condiţiile au fost respinse”, a povestit decanul Gheoghe Clitan.

„Până în 31 martie, trebuie să prezentăm o listă cu profesori. I-am pus şi pe cei trei pe această listă, în calitate de specialişti, pentru că există o specificaţie, conform căreia somităţile în domeniu pot fi profesori invitaţi”, a mai spus decanul. Rectorul Universităţii de Vest, Ioan Talpoş, spune că are veşti bune. „Am lăsat o hârtie la minister. Pentru profesioniştii de marcă aşa cum este Mihai Anghel probabil vom face o excepţie. O să aprobăm în senat asta. Dar legea este greu de interpretat. Am prezentat situaţia facultăţilor vocaţionale şi pe cea a jurnaliştilor. În senat am să propun ca aceşti oameni să lucreze până la sfârşitul anului”, a mai spus rectorul UVT.

Revolta studenţilor

Viitorii jurnalişti au trimis o scrisoare prin care condamnă situaţia creată. „Profesori calificaţi, cu mulţi ani de experienţă în domeniile în care predau, au fost daţi afară din Universitate”, s-au revoltat studenţii.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite