VIDEO Ţiganii se bat în nunţi „împărăteşti” pe internet

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ţiganii se întrec în a-şi arăta bogăţia
Ţiganii se întrec în a-şi arăta bogăţia

Ziarul „Adevărul” a atras atenţia asupra fenomenului care ia amploare în Europa: nunţi ţigăneşti luxoase, care sfidează orice regulă. Rromii mai „săraci” din România nu se lasă mai prejos şi vor să ţină pasul. Pe youtube sunt zeci de filmuleţe cu nunţi ţigăneşti, care din care mai „împărăteşti” şi mai „regale”. Într-una din ele, apare chiar baştanul Ionelaş Cârpaci.

CLICK AICI pentru a vedea o fotogalerie cu circul făcut de cumetriile ţigăneşti în Germania

În urmă cu câteva luni, pe internet a apărut un filmuleţ cu un botez ţigănesc, cu alai de lux, care bloca oraşul german Frankfurt am Main. În imaginile respective, este vorba de o nuntă din luna iulie, când fiica lui Crinu, un ţigan de mătase foarte bogat, care locuieşte în Frankfurt am Main, Germania, se căsătoreşte. La eveniment este invitată toată „spuma" ţigănească, inclusiv lideri ai rromilor din Bucureşti. Pentru fastuoasa petrecere este închiriat un palat din oraşul german Hanau. „Când am ajuns acolo, cânta o fanfară. Cum a ajuns nunta la palat, s-au oprit şi au rămas mască", a povestit cameramanul care a filmat evenimentul, profesorul Florin Lipovan.


CLICK AICI
pentru a vedea mărturiile unui preot din Germania, terorizat de nunţile ţigăneşti din Europa

Citeşte şi:

VIDEO Ţiganii cu maşini de lux au blocat o autostradă din Germania

VIDEO Frankfurt, blocat de un botez ţigănesc

VIDEO/ Ţiganii săraci din Galaţi trăiesc din tuning auto






O săptămână mai târziu, Crinu revine în scenă, în Germania, de această dată în calitate de naş de botez la fiul lui Tohari Cârpaci. Hummer, BMW, Mercedes au fost mărcile din alaiul de maşini care a blocat autostrada. „I-a avertizat poliţia pentru că mergeau pe autostradă cu 30 de kilometri la oră în paralel. Au spus să nu mai filmăm, dar mai ales să nu mai staţionăm pe banda de urgenţă", a mai spus cameramanul. Acesta povesteşte că în oraş un tramvai a aşteptat să treacă maşinile de lux, iar nemţii de rând au rămas impresionaţi.



Ţiganii din România încearcă să ţină pasul cu „nemţii” şi organizează nunţi sau petreceri care, postate pe internet au obligatoriu în titlu „nuntă împărătească” sau „nuntă regală”. Inspiraţia vine din versurile manelelor interpretate de „monştrii sacri” ai acestui domeniu: Florin Salam, Nicolae Guţă sau Adrian Copilul Minune.

Într-una din nunţi, organizată la Timişoara, în scenă intră şi Ionelash Cârpaci, un ţigan de mătase extrem de controversat în oraş. Baştanul apare într-un costum complet alb, cu pălărie de aceeaşi culoare şi ochelari de soare negri la ochi. În imagini mai apare un alai de maşini de lux care blochează practic un bulevard din Timişoara.
 


Alte nunţi „împărăteşti” sunt organizate de rromii mai „săraci”, care nu se dau în lături de a-i avea la nuntă pe maneliştii renumiţi ai României.



Alaiul pe patru roţi, cu maşini de lux şi bogăţia afişată la toate colţurile este alternat cu mersul pe jos, la o nuntă de ţigani din Oltenia, cunoscuţi ca  „Bianca şi Niţă”.




Cioabă, regele ţiganilor condamnă chefurile de lux

Florin Cioabă nu crede că există un fenomen la nivel european prin care rromii bogaţi organizează petreceri fastuoase pentru a arăta ce averi au. Acesta spune că fenomenul a luat amploare în Europa după Revoluţie şi dezaprobă astfel de petreceri făcute de ţiganii din străinătate.

„Unii vor să pară ceea ce nu sunt. Cu siguranţă, astfel de evenimente nu ne aduc cinste şi respectul nu se câştigă afişând lux şi bogăţie. Respectul se câştigă prin modestie şi o atitudine pozitivă”, a spus Cioabă.

Părerea specialiştilor

Sociologul Ciprian Obrad a spus că fenomenul care ia acum amploare nu poate avea o viaţă lungă. „Poate fi doar un val, aşa cum au fost şi  manelele, care acum nu mai au atâta căutare", a spus sociologul.

Reprezentanţii Asociaţiei Romani CRISS, care apără drepturile rromilor, sunt rezervaţi în privinţa catalogării petrecerilor postate pe internet. „Nu este o noutate că şi în cadrul etniei rrome sunt oameni bogaţi (ca şi în societatea românească) şi care îşi organizează petrecerile într-un anumit fel", ne-a declarat directorul executiv al Romani CRISS, Magda Matache. Aceasta a spus că aici trebuie punctat un alt aspect important: dezechilibrul dintre cei foarte bogaţi şi cei săraci, defavorizaţi.

Potrivit Magdei Matache extremele etniei rrome sunt cele mai mediatizate, fără a se ţine cont de clasa de mijloc. „Sunt şi oameni care îşi exprimă bucuria într-un mod foarte vizibil, dar este o extremă. Este şi o parte de mijloc care trebuie luată în seamă", a mai spus directorul Romani CRISS.


image
Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite