Steven Ausnit, urmașul marelui industriaș român din perioada interbelică, are de recuperat de la stat o pădure de 30 de milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Steven Ausnit, fiul lui Max Ausnit, marele industriaș din perioada interbelică, luptă, alături de omul de afaceri Florin Măran, pentru recuperarea unei păduri de 11.000 de hectare din zona Nădrag. Pădurea, care are o miză uriașă, este încă disputatată de Romsilva și foștii proprietari. Aflat în România, Steven Ausnit a vorbit despre procesele pentru pădurea a cărei valoare este estimată la 30 de milioane de euro. 

Lupta pentru pădurea de 11.000 de hectare de la Nădrag a început în 2005, când s-a înființat Asociația Societatea Anonimă Forestieră Nădrag, condusă de omul de afaceri Florin Măran, prieten și reprezentant al lui Steven Ausnit. Asociația a cerut cele 11.000 de hectare în numele foștilor proprietari, Societatea Comercială Anonimă Nădrag. Direcția Silvică s-a opus retrocedării, acuzând o serie de nereguli, iar Măran a mers în instanță. După mai multe procese, dintre care unele sunt încă pe rol, Asociația Anonimă Nădrag a primit o sentință definitivă și irevocabilă care îi dă dreptul să primească pădurea.

image

Scandalul pădurii în viziunea lui Ausnit

În baza acestei sentințe, Comisia Locală de Fond Funciar s-a întâlnit la Primăria Nădrag pentru predarea amplasamentului, dar acest lucru nu s-a mai întâmplat nici acum, șeful Ocolului Silvic Ana Lugojana reclamând mai multe ilegalități. Reprezentanții Direcției Silvice susțin că în acest caz s-au comis o serie de ilegalități de natură penală. La rândul său, Florin Măran susține că totul a fost conform legii, iar cei care încalcă legea sunt cei de la Romsilva. Prezent în România cu ocazia inaugurării unui proiect de afaceri, Steven Ausnit a spus care sunt, în viziunea sa, motivele pentru care Romsilva ține de pădure. „Au în mână pădurea asta și probabil că le aduce destul de mulți bani.  Poate că nu vor să ne dea pădurea și pentru a nu crea un precedent, pentru a nu fi nevoiți să dea și altora dacă au dreptul”, a declarat Steven Ausnit, care susține că încă mai speră în recuperarea pădurii. După acest pas, planul este înființarea unei fabrici pentru case de lemn. 


GALERIE FOTO

image

Istoria pădurii de 11.000 de hectare

Documentele arată că pădurea de la Nădrag a aparţinut până în 1924 unui nobil maghiar. În acelaşi an s-a înfiinţat societatea pe acţiuni Societatea Anonimă Forestieră din Nădrag, care avea ca obiect de activitate cumpărarea, exploatarea sau vânzarea lemnului. Tot în 1924, firma a cumpărat pădurea şi a exploatat-o până în 1947, când a avut loc ultima Adunare Generală a Acţionarilor. La acel moment, 88 la sută din acţiuni erau deţinute de Trustul Nădrag Călan (la care acționar era Max Ausnit), 12 la sută din acțiuni erau deținute de alte persoane, iar 300 de acţiuni erau nenominalizate. Din 2005, reprezentanții foștilor proprietari au început demersurile de recuperare a pădurii, dar procesele nu sunt gata nici acum. 

Urmașii industriașului Max Ausnit vor deschide, lângă Lugoj, primul “Parndorf” din România 

Urmașii marelui industriaș din perioda interbelică, Max Ausnit, vin în România


O nouă investiţie marca Auschnitt în România GALERIE FOTO

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite