Megastarul Madonna se menţine în formă cu invenţia unui timişorean FOTOGALERIE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Timişoara: Aparatul de fitness al Madonnei este celebru în America
Timişoara: Aparatul de fitness al Madonnei este celebru în America

Gyrotonic este un aparat de gimnastică şi întreţinere care a revoluţionat întreaga lume şi a fost inventat de un bănăţean. Aparatul a ajuns astăzi şi în oraşul natal al inventatorului.

CLICK AICI PENTRU FOTOGALERIE



Aparatul Gyrotonic (foto sus) a fost inventat de timişoreanul Iuliu Horvath, care s-a născut în capitala Banatului, în 1942. Acesta a făcut înot, gimnastică şi canotaj, iar la 19 ani  a devenit dansator şi balerin la Opera din Timişoara. În 1970 a emigrat în America, unde a primit azil politic. Timp de opt ani a lucrat la Opera din New York, Radio City Music Hall şi Houston Ballet.

Aparatul cu care se ]ntreţine Madonna a fost inventat de un timişorean

Un român de 16 ani a inventat robotul care depistează alcoolemia şi poluarea

S-a accidentat grav

„Cariera lui de balerin a fost întrerupt brusc din cauza unei accidentări grave la coloana vertebrală. S-a retras în Insulele Virgine, unde a început să studieze tehnicile orientale şi acupunctură", a declarat Szabo Oliver, singurul antrenor român de Gyrotonic. După şapte ani a revenit la New York, vindecat şi a început să le predea şi altora „Yoga pentru dansatori", cunoscut sub denumirea de Gyrokinesis.


Aparatul folosit de Madonna

Yoga, dans şi Tai-Chi într-un singur aparat

După un timp, Iuliu Horvat a început să construiască aparate, care permiteau executarea exerciţiilor prin mişcări tridimensionale, care încorporează principii ale yoga, dansului, gimnasticii, înotului şi tehnici Tai-Chi. „A constuit acest aparatul pentru ca toate aceste mişcări să fie mai uşor de făcut exercutat", a mai spus Szabo Oliver.

Aparatul preferat al vedetelor

Madonna este doar una din vedetele mondiale care îşi menţin tonusul cu aparatul inventat de timişorean. Liv Tayler, Julliane Moore, Andrew McKarthy, Bjork, dar şi fostul mare actor Patrick Swayze, care a murit anul trecut, apar în reviste cu aparatul Gyrotonic.

Madonna plătea 100 de dolari pe oră

„Madonna a descoperit aparatul când era în turneul Re-Invention. Plătea peste 100 de dolari pe oră, la Londra. Prin eceste mişcări ciudate îşi meţine ea forma fizică", a mai afirmat Szabo Oliver. Cel care a adus sistemul Gyrotonic în ţară este nepotul lui Ludwig Foldvary-Kastner, fost antrenor al lotului olimpic român de schif, care a deschis în Germania prima repezentanţă Gyrotonic din Europa.


Aparatul folosit de Madonna

Şi medicii îl folosesc

„Unchiul meu este prieten bun cu Iuliu Horvath. A emigrat în Germania, în 1990. Când a fost o dată în vizită acasă, la Timişoara, mi-a povestit mai multe despre acest tip de întreţinere corporală, folosit cu succes şi în recuperarea medicală", a declarat Szabo Oliver.


Aparatul folosit de Madonna

Peste 150 de exerciţii de bază

În aceea vreme era student la Facultatea de Kinetoterapie din Timişoara. După absolvire, a început cursurile pentru sistemul Gyrotonic, la Bad Krozingen (Germania), iar în 2008 a a avut examenul final în urma căruia a devenit primul antrenor român cu certificat în Gyrotonic. „După examenul final am avut onoarea să-l cunosc pe Iuliu Horvath", a mai spus acesta.


Aparatul folosit de Madonna

Aparatul minune are peste 150 de exerciţii. Lui Szabo Oliver i-a luat mai bine de doi ani să le înveţe. „Eu am făcut cursul doar pentru aparatul de bază, sunt cinci stagii. Mi-a plăcut din prima dată de când am încercat aparatul. Am decis să fac cursul şi să aduc sistemul şi în oraşul natal al lui Iuliu Horvath", a mai spus Szabo Oliver. În toată lumea există aproximativ 800 de asemenea studiouri. Nu poată să predea şi nici să cumpere cineva aparatul decât dacă are cursul făcut.


Aparatul folosit de Madonna

Mişcări la preţuri piperate

Preţurile nu sunt deloc mici pentru cei care vor să lucreze pe Gyrotonic. O şedinţă costă între 60 de lei (şedinţa cu profesor) şi 35 de lei (individual). Există şi abonamente între 540 de lei (zece şedinţe) şi 280 de lei (cinci şedinţe). „În Europa preţul este între 50 şi 100 de euro pe şedinţă. Am încercat să pun un preţ cât mai jos", a spus Oliver.

Geniul de 16 ani va testa robotul detector de alcool pe petrecăreţii din cluburi

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite