Soarta jurnalului intim al fiicei demnitarului Petru Groza, supranumit "Burghezul roşu"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lucia Proştean, fiica fostului prim ministru din anii 1945-1852, a ţinut un jurnal intim de când a învăţat să scrie până la moarte. Copiii ei nu au apucat să citească din jurnal şi nu s-au gândit să publice poveştile ei.

Lucia Proştean a trecut în lumea celor drepţi săptămâna trecută şi a fost înmormântată, luni, la Timişoara. Fiica cea mare a lui Petru Groza a lăsat în urmă o veritabilă bibliotecă cu gânduri şi însemnări aşternute pe agende şi caiete. Apropiaţii familiei Proştean au povestit că Lucia a început să ţină un jurnal cam de când a început să scrie. În fiecare seară, aceasta se punea la masă şi scria. Punea pe hârtie evenimentele importante ale zilei. „Scria mult şi frumos. Îi plăcea să scrie şi chiar avea un talent deosebit. Îmi amintesc că scria scrisori foarte frumoase”, a spus Octavian Proştean, fiul Luciei.

Viaţa şi moartea discretă a fiicei fostului demnitar Petru Groza



Nu au citit jurnalele

Nimeni din familie nu a citit până acum jurnalele lăsate de Lucia, care a murit la vârsta de 94 de ani. „Era ceva care ţinea de intimitatea ei. Nu am citit niciuna dintre însemările ei. A scris foarte mult. Nu ştiu ce vom face cu aceste jurnale. Rămân ca o amintire lăsată pentru noi”, a mai declarat profesorul universitar Octavian Proştean. Familia are putea să publice mai multe volume de cărţi în urma poveştilor lăsate de dea mai mare dintre cei cinci copii ai lui Petru Groza. Deocamdată, însă, nimeni nu s-a gândit să profite de scrierile fostei secrate şefe de la Facultatea de Medicină din Timişoara. „Ştiu că mama a fost destul de supărată când i s-au publicat unele poezii fără acceptul ei”, a adăugat Octavian Proştean.

Copiii demnitarului Petru Groza: ambasadori şi academicieni în Occident pe vremea comunismului



Nu se discută de Petru Groza la „Poli”

În Timişoara mai locuiesc acum doi dintre copiii Luciei Proştean, care sunt nepoţii lui Petru Groza. Octavian este decanul Facultăţii de Automatică şi Calculatoare din cadrul Universităţii Politehnica. „Nu am povestit niciodată cu studenţii mei despre Petru Groza. Nici nu ştiu dacă îi interesează. La cursurile tehnice nu a fost contextul potrivit. Studenţii noştri au alte preocupări”, a mai declarat Octavian Proştean. Soţia lui Octavian Proştean este tot profesoare universitară la Politehnică.

A făcut Colegiul de fete la Lausane

Lucia Proştean s-a născut în comuna Băiţa, în munţii Apuseni, şi şi-a petrecut copilăria în casa părintească din Deva şi în satul natal al tatălui ei, Băcia. A urmat şcoala primară la Băcia, iar apoi Şcoala Comercială din Sibiu. Visul ei de a urma o facultate nu s-a realizat, facultatea fiind considerată pe vremea aceea nepotrivită pentru o fată. A urmat totuşi studiile Colegiului de fete din Lausane (Elveţia). A vorbit cursiv limbile engleză, franceză, germană, italiană şi maghiară.

A ieşit la pensie de la Facultatea de Medicină, unde a lucrat ca secretă şefă. A colaborat cu Crucea Roşie, cu organizaţii ale femeilor, şi a fost membru fondator al clubului de tenis Electrica Timişoara

image
image
Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite