Viaţa şi moartea discretă a fiicei fostului demnitar Petru Groza GALERIE FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lucia Proştean, fata unuia dintre foştii prim-miniştri români, a încetat din viaţă. La Timişoara mai trăiesc doi dintre nepoţii lui Petru Groza: Octavian şi Mariana Proştean.

Petru Groza a fost numit prim-ministru al României la 6 martie 1945 şi s-a aflat la conducerea Guvernului timp de şapte ani. A murit pe 7 ianuarie 1958 şi a fost înmormântat cu funeralii naţionale. În urmă cu o săptămână, la Timişoara, a trecut în nefiinţă fiica cea mare al lui Petru Groza, Lucia Proştean. Timişoreanca avea 94 de ani. Ea a trăit în capitala Banatului, retrasă de tumultul vieţii politicie şi publice, alături de doi dintre copiii ei: Octavian şi Mariana Proştean. Aceştia au rămas cu amintirile şi povestirile mamei lor, care „aproape zilnic vorbea de Petru Groza”.


Octavian Proştean în faţa fotografiilor cu copiii lui Petru Groza

Vezi galerie foto din casa familei Proştean


„Povestea mereu, Petru Groza era foarte prezent în familie. Şi eu am amintiri cu el, chiar dacă aveam zece ani când s-a dus. Era un povestitor înnăscut, atrăgea tot timpul lumea în jurul lui. Avea o memoria deosebită. E adevărat că pe mine mă plictisea un pic”, a afirmat Octavian Proştean, profesor universitar la Universitatea Politehnică.

Sportivă şi la bătrâneţe

Din poveştile celor care au cunoscut-o, Lucia Proştean era o femeie cu spirit aparte. A fost o mare iubitoare de muzică şi sport, prin care s-a menţinut dinamică şi plină de energie până la o vârstă înaintată. A lucrat ca şi contabilă la Industria Textilă, iar apoi, până la pensie, a fost secretar şef la Universitatea de Medicină, un institut care a fost inaugurat chiar de tatăl ei. „Toată viaţa ei a făcut sport. Se pare că a moştenit acest lucru de la tatăl ei. Mulţi ani a fost titulară în echipa de divizia A de tenis, de la Electrica. Chiar şi la bătrâneţe mergea cu bicicleta la tenis. Înainte mergea la patina şi înot”, a povestit Mariana Proştean. Mama ei era nelipsită de la concertele oferite de Filarmonica Banatul, fiind o persoană apropiată lumii muzicale din Timişoara.



Din cei cinci copii pe care i-a avut Petru Groza, Lucia Ana, Maria-Mia, Mircea, Octavian şi Liviu, mai trăieşte doar ultimul. El se află temporar în Elveţia şi din cauza vârstei înaintate nu a participat la înmormântarea surorii sale.

Lucia Proştean s-a căsătorit cu Sever Proştean, inginerul şef de la Intreprinderea Gospodărească din Timişoara, care era cu 14 ani mare ca ea. Se pare că Petru Groza a fost cel care a dorit aceast mariaj pentru fiica ei. „Aşa era societatea de atunci. La fete, părinţii se implicau în căsătoria copiilor. Se pare că bunicul a mediat această căsătorie”, a mai spus Octavian Proştean. Fiica cea mare a lui Petru Groza nu a făcut facultate, însă era o femeie inteligentă. Vorbea cinci limbi, franceză, maghiară, germană, italiană şi engleză.


Mariana, fiica Luciei Proştean

„S-a născut în comuna Băiţa, în munţii Apuseni, dar şi-a petrecut copilăria în casa părintească din Deva şi în satul natal al tatălui, Băcia. Nu a profitat niciodată de poziţia socială a tatălui ei pentru a obţine un avantaj. Modestia a caracterizat-o toată viaţa”, a mai spus Octavian Proştean despre mama lui.

image
image
image

Ctitor al Catedralei

Una din dorinţele Luciei Proştean a fost ca meritele tatălui său ca ctitor al Catedralei Mitropolitane să fie recunoscute. „Şi-ar fi dorit enorm de mult să se ştie cât de mult a contribuit Petru Groza la finalizarea Catedralei. La război, construcţia ei a fost întreruptă, bunicul fiind cel care a făcut rost de bani pentru a termina lucrarea. A fost trecut ca ctitor doar Regele Mihai. El a fost ctitor şi la Catedrala din Deva”, a afirmat nepoata lui Petru Groza. De altfel, fiica Luciei, Mariana Proştean, a fost primul copil botezat în Catedrala din Timişoara, în anul 1946.



image

A făcut trecera de la domn la tovarăş

Petru Groza este considerat un om al extremelor. Fiu al unui preot din Deva, doctor în drept la Budapesta, om de afaceri şi politician abil în guvern Averescu, Groza fondează în anul 1933 formaţiunea politică de stânga intitulată Frontul Plugarilor.


image

Susţinător al comuniştilor încă dinainte ca aceştia să ajungă la putere, Groza nu a renunţat niciodată la obiceiurile sale destul de burghezo-moşiereşti, motiv pentru care a primit porecla de "burghezul roşu".

Petru Groza devine prim-ministru al României în anul 1945, atunci când generalul Nicolae Rădescu, a fost forţat să îşi dea demisia din aceasta funcţie de către trimisul Moscovei, Comisarul Poporului, Andrei Vîşinsky.

Sub conducerea guvernului Groza, are loc abdicarea regelui Mihai şi transformarea regatului în Republica Populară Române. Groza conduce, practic, destinele românilor până la venire la putere a lui Gheorghe Gheorghiu-Dej în 1952. Altfel spus el face trecerea de la domn, la tovarăş. (Historia)

Timişoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite