Fondurile europene salvează sistemului sanitar maghiar. Spitalele din Timişoara de abia le descoperă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Clinicile de stat din Estul Ungariei arată mai degrabă ca o pensiune sau un hotel de 4 stele. Criza economică nu i-a afectat mai deloc. Investiţiile se fac din resurse proprii şi proiecte europene.

VEZI GALERIE FOTO CU SPITALELE DIN MAKO ŞI SZEGED

Printre secretele managerilor spitalelor de stat din Ungaria se află şi accesarea de fonduri UE. Aceştia susţin că au putut să se dezvolte şi să se extindă cu banii de la U.E., iar cheltuielile de întreţinere sunt acoperite din venituri propri. „Important e că pe criza asta nu s-au scăzut salariile medicilor, iar veniturile la spital nu au scăzut, ci din contră, au crescut. Am câştigat câteva proiecte care ne dau posibilitatea să ne dezvoltăm. Urmează să deschidem noul salon de urgenţe, pentru care vom avea nevoie şi de personal. Salonul de reabilitare fizică a fost deschis acum un an, tot în urma unui proiect câştigat. Mai avem şi altele pe care le vom aplica”, a declarat Aurelia Dehelean, directorul adjunct al spitalului „Diosszilagyi Samuel”, din Mako.



Fonduri pentru Timişoara

Prea puţini manageri de spitale din Timişoara au atras fonduri europene pentru a îmbunătăţi condiţiile. Spitalul Municipal este însă o excepţie. „Am câştigat un proiect Phare pentru clinica de oftalmologie, pe cooperare transfrontalieră Româno-sârbă, de 7-800 de mii de euro, pentru aparatură de chirurgie vitro-retiliană. Avem un altul, făcut de primărie, pentru reabilitarea ambulatoriului de la maxilo-facială, iar la un altul suntem parteneri cu Universitatea Szeged, tot pentru un proiect transfrontalier, pentru un aparat de 5-600 mii euro, pentru clinica de Radioterapie”, a spus Daniel Maliţa, managerul de la Municipal.



"Alţii au fost mai iuţi"

image
image

Şi Spitalul de Copii „Luis Ţurcanu” a depus un proiect pentru amenajarea unei bănci de celule şi ţesuturi, cât şi un proiect de amenajare ambulatorie.  "De abia în 2010 s-au accesat proiecte europene. Unele au şanse de câştig, pentru altele au trecut termenele. Sunt dificile, e foarte multă documentaţie. Ne-a venit în ajutor şi Primăria care a depus un proiect, dar alţii au fost mai iuţi ca noi şi am pierdut proiectul", a spus Eugen Boia, directorul spitalului "Luis Ţurcanu".


image

Mai citiţi:

Sănătatea maghiară plătită de români: "Dacă pun toate şpăgile pe care le dau la medici la noi, ies mai ieftin în Ungaria"

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite