Sănătatea maghiară plătită de români: "Dacă pun toate şpăgile pe care le dau la medici la noi, ies mai ieftin în Ungaria"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tot mai mulţi pacienţi din România aleg să se trateze în spitalele aflate în partea de est a Ungariei.Medicii din spitalele din Mako şi Szeged au început să înveţe cuvinte în limba română pentru a putea fi cât mai pe placul pacienţilor.

VEZI GALERIE FOTO CU SPITALELE DIN MAKO ŞI SZEGED

Există o vorbă în rândul celor care au avut ghinionul să treacă prin spitalele din ţară: „Numai bolnav în România să nu ajungi!”. Tot mai mulţi sunt decişi să nu se mai lase pe mâna medicilor de acasă şi prefer să plătească un pic mai mult într-un spital civilizat din Ungaria, unde există medicamente, medici şi condiţii foarte bune în clinicile de stat.

Pe arădeanul Radu Aurel l-am întâlnit pe holurile Centrul Clinic „Szent-Gyorgyi Albert” din Szeged. Acesta aştepta să fie internat pentru o operaţie la coloană, după ce a fost refuzat de spitalele din România. „Am căutat un spital privat din Bucureşti, dar mi-au spus că operaţia de discopatie îi depăşeşte şi nu vor să rişte. Aşa am ajuns la Szeged, unde totul costă 1.500 de euro, indiferent câte zile stai internat. Medicii au o atitudine responsabilă, niciun pacient nu e privilegiat”, a declarat Radu Aurel.


image

Pentru a-l putea opera pe arădean, chirurgul Barzo Pal a cerut ajutorul unui alt neurochirurg care a venit special pentru intervenţie din Budapesta.

Toată familia la Mako

Ştefan Uram, poliţist la Nădlac, a venit cu fetiţa la un consult după ce aceasta a leşinat pe stradă. „Am fost cu ea la Spitalul Judeţean din Arad, dar nu am fost mulţumit de tratament. Eu am fost operat de două ori la Mako. În România au spus că am un fel de cancer la intestinul gros. Aici m-au făcut bine. L-am adus şi pe taică-meu, care în România nu mai avea nicio şansă. Acum dă cu sapa şi cu roaba, la 74 de ani. Soţia mea este gravidă şi va naşte aici“, a spus Ştefan Uram.



El a adăugat că este fascinat de atenţia acordată de medicii unguri. „Te şi enervează doctorii de câte ori intră în salon să te întrebe cum te simţi. Dacă pun toate şpăgile pe care le dau la medici la noi, ies mai ieftin aici cu toate cheltuielile“, a mai spus poliţistul.

Operaţie la coloană costă în jur de 3.000 de euro

Preţurile plătite de pacienţii români sunt identice cu cele ale maghiarilor care nu contribuie la sistemul medical. Radu Aurel a plătit pentru o operaţie de discopatie 1.500 de euro, în timp ce Ştefan Uram a dat 1.200 de euro pentru o operaţie la stomac. O analiză completă de sânge costă 50 de euro, o radiografie - 15 euro, o ecografie abdominală - 22 de euro, iar o electrocardiogramă - 28 de euro.

image
Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite