EXCLUSIV Iubirile lui Adrian Păunescu: "Lolita" poetului a avut o moarte tragică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Veronica Andruseac ne arată casa în care a locuit "Lolita"
Veronica Andruseac ne arată casa în care a locuit "Lolita"

Poetul Adrian Păunescu şi profesoara de franceză Elena Grecescu au trăit o poveste de dragoste cu final tragic. Scriitorul a fost bulversat mult timp pentru că nu a avut puterea să o salveze pe femeia pe care o iubea.

Inima fostul lider al Cenaclului Flacăra, Adrian Păunescu, a fost cucerită de o femeie extrem de frumoasă, cum povestesc cei care au cunoscut-o pe Elena Grecescu. Însă, în acelaşi timp foarte bolnavă. Iniţial, Păunescu şi-a oferit ajutorul pentru tânăra diagnosticată cu o boală incurabilă, cancer la sâni, însă prietenia dintre cei doi avea să se transforme într-o poveste de iubire cu final tragic.

EXCLUSIV Iubita secretă a lui Adrian Păunescu

Era alintată "Lolita"

Elena Grecescu a făcut parte dintr-o familie de dascăli, tatăl fiind profesor de istorie şi geografie, iar mama profesoară de limba rusă, ambii predând la şcoala din localitatea Recaş, aflat la 35 de kilometri de Timişoara. Cum aşchia nu sare departe de trunchi, şi fata lor a ales o meserie tot în domeniul învăţământului, devenind profesoară de franceză.
„Lolita, aşa era dezmierdată ea de familie. Era foarte frumoasă. O fată înaltă, slabă, cu părul lung. Ea a locuit cu familia în clădirea căminului de băieţi din Recaş. Acum, acolo, se află Ocolul Silvic”, îşi aminteşte Veronica Andruseac, actualmente bibliotecar şi muzeograf la Recaş.



Parcul în care s-au plimbat Adrian Păunescu şi Elena Grecescu

Adrian Păunescu a vizitat de cel puţin două ori Recaşul, venind împreună cu iubita ei la casa părintească. „Am avut norocul să-i văd de fiecare dată. O dată i-am întâlnit plimbându-se în parc”, a mai povestit doamna Andruseac, care a ţinut să infirme zvonurile conform cărora „Lolita” nu a fost lăsată de Păunescu să revină să îşi vadă părinţii.

Cenaclul Flacăra în spectacol la Recaş

Pe vremuri, Veronica Andruseac a avut funcţie în UTC-ul din localitatea renumită pentru vinurile sale. Din această poziţie, avea să organizeze un spectacol cu Cenaclul Flacăra, chiar înainte de moartea Elenei Grecescu.
A fost o nebunie la Recaş. Sala a fost plină. În sală se afla şi Elena. Interesant este că Păunescu nu a vrut să ne ia banii pe care i-am strâns. A spus să păstrăm banii şi să cumpărăm echipament sportiv pentru şcoală. Ţin minte că am cumpărat saltele, cal cu mânere, paralele, bârnă şi alte aparaturi sportive”, a mai declarat Veronica Andruseac. Ea îşi aminteşte că Adrian Păunescu, spre desoebire de ceilalţi membri ai cenaclului, a cerut la meniu doar salată de crudităţi.

Un telefon emoţionant


Cu puţin timp înainte de moartea lui Adrian Păunescu, Verinica Andruseac şi-a făcut curaj şi l-a sunat pe poet. „Nu am vrut să povestesc acest lucru. Puţine persoane ştiu. Mi-a răspuns chiar el. I-am recitat o poezie şi apoi m-am prezentat. Când am spus că sunt din Recaş, judeţul Timiş, am simţit o mare emoţie în vocea lui”, a încheiat bibliotecara.

Profesoară de franceză la Lugoj

Elena Grecescu a plecat de la Recaş la Lugoj, unde s-a angajat ca profesoară de limbă franceză, la Şcoala Generală nr.5. A predat mai puţin de un an, pentru că s-a îmbolnăvit. „Era extraordinar de frumoasă. Parcă o văd şi acum în faţa ochilor. Avea ochi frumoşi şi un păr lung, ondulat. Era înaltă, subţirică, plăcută. Parcă avea o faţă de păpuşă de porţelan”, îşi aminteşte Livia Ianculovici, fostă profesoară de limbă română şi rusă, acum în vârstă de aproape 70 de ani.



Livia Ianculovici a citit poeziile pe care Păunescu le-a dedicat Elenei Grecescu

A plecat cu trupa de la Cenaclul Flacăra

Elena Grecescu a aflat cu stupoare că s-a îmbolnăvit de o boală cruntă, cancer la sâni. Auzind că în oraş va sosi Cenaclului Flacăra şi-au pus în cap să ceară ajutor de la Adrian Păunescu. Era la modă ca poetul să primească sute de mesaje. Elena Grecescu a fost remarcată imediat pe poet. „A venit la mine şi mi-a spus că a avut curajul să meargă la Păunescu, care i-a spus «acum îţi faci bagajele şi vii cu noi la Bucureşti ». Ea a plecat în timpul spectacolului, a împachetat şi seara a plecat cu trupa. Nu a mai revenit niciodată”, a povestit Livia Ianculovici.

Nu a putut să o salveze

Adrian Păunescu i-a găsit o casă în Capitală, a dus-o la cei mai buni medici şi, a urmat inevitabilul, s-a îndrăgostit de ea. Una din poeziile scrise de Păunescu pentru ea se numeşte „Rugă pentru Elena”. Din păcate, Elena Grecescu a murit în 1983.
„S-a văzut după poezia pe care o scria pentru ea cât de mult o iubea. Nu a ascuns pasiunea pentru ea. După ce a murit, peste tot pe unde mergea cu cenaclul amintea de ea. A mărturisit că a iubit-o foarte mult şi că a fost neputincios în faţa bolii”, a mai spus Livia Ianculovici.

Mai citiţi şi:
Povestea iubirii dintre Adrian Păunescu şi Elena Grecescu

Veronica Andruseac
Livia Ianculovici a citit poeziile pe care Păunescu i le-a dedicat tinerei din Lugoj
Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite