Omul care a lucrat 20 de ani pentru Saddam Hussein: "Nu aveam voie să-l privim în ochi!"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un bărbat de origine irakiană care a lucrat la reşedinţa fostului dictator din Bagdad s-a stabilit de patru ani în oraşul de pe Bega. Ayad-F-Talib (51 de ani) a primit, zilele acestea, dreptul să-şi aducă în România soţia şi cei doi copii, pentru reunificarea familiei.

Citiţi şi:

Au moştenit viaţa de refugiat din tată în fiu

Povestea lui Ayad-F-Talib a început în Bagdad. Acesta s-a născut în capitala Irakului în 1960, a făcut şcoala gimnazială şi liceul, iar mai apoi a intrat în aramata irakiană, unde a fost militar pentru 40 de zile. A scăpat repede de război pentru că, susţine el, l-a mituit cu bijuterii pe un general de armată. „Recomandat şi de o gardă de corp a lui Saddam, care îmi cunoştea familia am intrat în slujba preşedintelui", povesteşte Ayad-F-Talib. Asta se întâmpla în 1984, iar irakianul a fost în subordinea dictatorului irakian până în 2003. Menirea lui Ayad-F-Talib era de a gestiona tot ce intră în palatul prezidenţial.

„Eram 10 persoane, cu un şef, care ne ocupam de toate materialele care intrau în palat, asiguram tot ce era necesar pentru preşedinte, de la materiale de construcţii până la mâncare, perdele sau plantele din grădină. Spre exemplu, un inginer avea nevoie de lemn. Noi aveam intrare peste tot şi ne ocupam să primească la timp ce e mai bun", a mai spus irakianul.

Obiceiuri de dictator

Potrivit fostului angajat al administraţiei prezidenţiale de la Bagdad, Saddam Hussein obişnuia să-i pedepsească pe angajaţii care lucrau la un proiect ce nu era pe placul dictatorului. „Era foarte agresiv când nu era mulţumit de un proiect. Dacă era ceva ce nu-i plăcea în grădină, spre exemplu, se stătea peste program până se termina tot şi ieşea aşa cum îi place. Din 1984 până în 2003 nu am fost pedepsit niciodată. Dacă Saddam se afla în zona în care ne aflam şi noi, nu aveam voie să avem contact vizual cu el", a mai povestit refugiatul. Acesta a scos însă în evidenţă şi latura sensibilă a preşedintelui irakian, care obişnuia să ofere cadouri extrem de generoase când era mulţumit de câte un proiect. „Oferea maşini, bani sau terenuri", a mai povestit Ayad-F-Talib.

Crima de la palat

Irakianul stabilit în Timişoara a mai povestit că a fost părtaş şi la scandalurile din familia dictatorului, unul dintre cele mai semnificative deschizându-se în momentul în care fiul cel mare al lui Saddam, Uday, a ucis un bucătar-şef. „Ei obişnuiau să ia micul dejun în fiecare dimineaţă, iar când au mers în sala în care trebuia să ia masa au văzut că este plin de sânge. Noaptea a fost o petrecere la care fiul cel mare l-a ucis pe bucătar", a mărturisit fostul angajat al lui Saddam Hussein. Dictatorul şi-a pedepsit fiul să stea patru luni într-o închisoare subterană din beton, construită sub un palat prezidenţial aflat între Bagdad şi aeroport. „Am lucrat la construirea acelei închisori speciale. Avea 100 de metri pătraţi. Fiul lui Saddam era supărat pe noi, dar nu aveam nicio vină", a mai spus Ayad-F-Talib.

A ajuns în Banat via Siria

La curtea lui Saddam Hussein, irakianul nu o ducea rău deloc. Pe lângă statutul pe care i-l oferea această funcţie, Ayad-F-Talib se bucura şi de o serie de privilegii. „Am avut un salariu bunicel. Pe lângă salariu câştigam din delegaţii şi cadouri prezidenţiale. Aveam maşină de serviciu care era schimbată în fiecare an, practic nu aveam cheltuieli", a spus bărbatul, căruia i s-a complicat viaţa după căderea regimului lui Saddam Hussein. „Am rămas în Bagdad până în 2005, dar am fost ameninţat şi am plecat în Siria, iar mai târziu am luat şi familia. În 2007 am venit ilegal în România şi am primit statutul de refugiat", a mai spus Ayad-F-Talib.

A depus cerere de azil. A avut loc un interviu şi a primit statutul de refugiat. A locuit o perioadă în centru, iar mai apoi s-a angajat", a explicat Cornelia Coneac, ofiţer de decizie la Centrul de Tranzit în Regim de Urgenţă de la Timişoara. Acum, bărbatul irakian a primit şi decizia prin care autorităţile române îi permit să o aducă la Timişoara şi pe soţie cu cei doi copii, pentru reunificarea familiei.

FACE SHAORMA PENTRU STUDENŢI

Ayad-F-Talib trăieşte cu chirie în Timişoara şi se întreţine din chiriile pentru spaţiile pe care le are în Irak, dar şi din salariul pe care îl primeşte de la o shaormerie din Complexul Studenţesc.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite