Declaraţiile incendiare ale unui pion din dosarul mafiei imobiliare: „Sunt o victimă a notarului”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sorin Johann Todor este judecat în dosarul mafiei imobiliare pentru mai multe infracţiuni. În declaraţiile date în faţa procurorului, inculpatul spus răspicat că este o victimă a lui Ionelaş Cârpaci şi a notarului Safta Criste, explicând cu lux de amănunte ce s-a întâmplat. La debutul procesului aflat pe rolul Curții de Apel Timișoara, Todor a spus că îşi va susţine declaraţiile în faţa judecătorului. 

"Creierul" mafiei imobiliare este disperat să scape de arest și "toarnă" pe toată lumea
Ionelaş Cârpaci în procesul mafiei imobiliare: „Notarul nu a păţit nimic, eu sunt arestat. E ură de rasă”

Declaraţia de la dosar a lui Sorin Johann Todor, dar şi alte probe puse cap la cap arată că, după ce au reuşit să ia cu acte false terenul de pe strada Romulus, Ionelaş Cârpaci şi Francisc Kelemen, prin falsuri, l-au împuternicit pe Berger Robert să vândă terenul. Următorul pas era împuternicirea unei alte persoane care să vândă terenul. Potrivit documentelor actele urmau să fie întocmite la notarul Safta Criste, unde trebuia legalizată procura prin care Berger Robert îl împuterniceşte să vândă pe un anume Işfănuţ Ioan. Când a realizat că Isfănuţ nu ştie maghiară pentru a discuta cu Berger Robert, Ionelaş l-a chemat pe Sorin Johann Todor să apară în acte ca intermediar .

Afaceri puse la cale în zona Piața Unirii

Cafenelele din zona Piaţa Unirii reprezintă locul multor întâlniri de afaceri şi tot într-un local de aici s-a pus la cale şi afacerea cu acte false. „Am fost sunat de Cârpaci Ionelaş, întrebându-mă dacă ştiu ştiu limba maghiară. I-am răspuns că ştiu puţin să vorbesc, dar nu ştiu să scriu (.....) Ionelaş mi-a spus că are nevoie de mine pe post de traducător în limba maghiară la BNP Safta Criste şi atunci am văzut reacţia lui Işfănuţ duşmănoasă faţă de mine, dat fiindcă acesta bănuia că pierde afacerea ce se punea la cale”, arată una din declaraţiile lui Todor. 

Întâlnirea din cabinetul notarului

Sorin Johann Todor le-a mai declarat anchetatorilor că a acceptat să fie intermediar în afacere pentru a face o faptă bună şi nu a beneficiat de niciun folos în urma implicării. După ce şi-a dat acceptul să intre în joc, Todor şi Ionelaş au mers la biroul notarului Safta Criste, unde l-au aşteptat pe Berger, care întârziase. După ce a ajuns şi Berger s-au întocmit actele, care au fost traduse de Todor, deşi acesta nu avea nicio comperenţă în acest sens. „După întocmirea procurii, notarul public m-a chemat să îi traduc , ceea ce am şi făcut, în sensul că în patru fraze i-am explicat conţinutul procurii şi de ce sunt eu şi nu Isfănuţ pentru că ştiam ungureşte”, mai arată una din declaraţii. 

Relaţia notar-Berger

În declaraţiile date de Johann Todor în faţa procurorului, acesta a descris cu lux de amănunte întâlnirea dintre el, personajul fictiv Robert Berger și notarul Safta Criste. „Notarul public mi l-a prezentat în câteva cuvinte pe Berger Robert, ca o persoană onorabilă pe care o cunoaște, că prezintă încredere și că actele sunt în regulă, fiind prezent la aceasta în luna noiembrie 2007”, a mai spus Todor într-una din declarații. „Într-un cuvânt Berger Robert era cunoscut atât notarei, cât și lui Sandner Ionel”, arată o altă declarație. În concluzie, Sorin Johann Todor s-a considerat o victimă a notarului și a baștanului Cârpaci. „Consider că sunt o victimă a notarului public Criste  Safta și a lui Cârpaci Ionelaș care l-a prezentat pe Berger Robert ca și o cunoștință veche a lor. Am auzit ulterior că Berger Robert este o persoană fictivă. Eu am fost de bună-credință întrucât toate actele au fost prezentate de notară ca valide”, a spus Todor, care are acum calitate de inculpat în dosar. 

Notarul Safta Criste: „Robert Berger mi-a dat buletinul în mână"

În dosarul mafiei imobiliare, Safta Criste a scăpat de trimiterea în judecată, primind o amendă adiministrativă de 1.000 de lei, pe care a contestat-o și care se judecă pe rolul Curții de Apel Timișoara. Imediat după declanșarea achetei, Safta Criste a povestit cum a legalizat procura. „Când a venit la mine (n.r. Robert Berger) am făcut verificările la cartea funciară şi totul a fost în regulă. Mie mi-a prezentat buletinul în original şi cu o carte de rezident maghiar. Eu le-am avut în mână, eu le-am văzut. Cu mâna mea am făcut copiile. Semăna cu cel din faţa mea. Dacă erau sau nu false nu mi-am putut da seama, mai ales că nu erau româneşti. Eu am făcut copii după acele buletine. Asta a fost singura procură pe care am făcut-o. Ulterior s-a spus că acea persoană nu există. Dacă a existat sau nu, rămâne de văzut. Putea să nu fie falsă, putea să fie identitate de nume. Era cetăţean maghiar. Traducerea mi-a făcut-o un cetăţean român (n.r. Sorin Johann Todor) care ştia maghiară şi care mi-a spus că-i cunoaşte părinţii. I s-a tradus acea procură. Nu îl cunoşteam pe cel care a tradus. Eu doar l-am întrebat în germană dacă a înţeles şi mi-a răspuns că da”, a declarat Safta Criste pentru „Adevărul de Seară” imediat după declanșarea anchetei. 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite