JURNAL DE CRIZĂ Profesorii navetişti dau jumătate de salariu ca să predea la sat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dascălii îşi fac calcule înainte de începerea şcolii: vor munci aproape pe gratis. Profesorii care vor preda în localităţile limitrofe din Vestul ţării câştigă din toamnă un nou statut, acela de profesor-navetist.

Comasarea şcolilor înseamnă drumuri mai lungi pentru dascălii de la sat. Amalia Catrinoiu, de 25 de ani, va preda geografie, pentru al doilea an la rând copiilor din satele timişene. Practică meseria din pasiune, dar regretă situaţia la care s-a ajuns.
„Am ore de geografie la Iohanisfeld, la Iecea şi la Gătaia şi a trebuit să îmi iau şi ore de religie ca necalificat la Lenauheim ca să ajung la 18 ore, să fiu plătită”, a spus Amalia. Practic, tânăra va călători de două ori pe săptămână câte o oră şi zece minute cu autocarul care o va duce spre Iohanisfeld şi cel puţin o dată pe săptămână va face drumuri a câte 40 de minute spre celelalte localităţi.

Au un al doilea job, merg pe bicicletă sau cu mâncare de acasă pentru a supravieţui navetei


După un simplu calcul, profesoara şi-a dat seama că, dacă va renunţa la orele de la Gătaia, va călători lunar aproximativ 2.000 de kilometri şi va plăti pentru transport câte 292 de lei lunar, bani ce nu vor fi decontaţi. „Jumătate din bani se vor duce pe navetă, mai rămânem cu satisfacţia că suntem profesori. Nu ştiu cum o să mă descurc, sunt cam încurcată”, a spus Amalia Catrinoiu.

Incredibil: Supraveghetorii de la Bacalaureat au scos profit un leu!


Navetişti pe banii lor


Cristian Şodâncă este profesor de istorie la Anina, în judeţul Caraş-Severin, de trei ani. Acesta locuieşte în Reşiţa şi pentru a avea un loc la catedră este obligat să facă naveta. Tânărul pierde zilnic pe un singur drum 25 de lei. Naveta o face timp de trei zile pe săptămână. „Un singur drum înseamnă aproximativ 50 de minute, poate chiar şi o oră jumate pe perioada iernii, pentru că este un drum dificil. Pe lună, naveta mă ajunge undeva la 300 de lei. Salariul meu ajunge în urma reducerilor impuse de guvern undeva la 580 de lei”, a spus profesorul.


Dascălii arădeni care predau în judeţ îşi vor petrece şi ei o bună parte din zi pe drumuri. Gheorghe Răducanu, fost învăţător la şcoala din localitatea Brad, are de ales între o slujbă la şcoala din comuna Hălmagiu sau să fie şomer. După reducerea cu 25 la sută a salariilor de bugetari, învăţătorul analizează varianta părăsirii sistemului de învăţământ, chiar dacă ar însemna să o ia de la capăt. „Având în vedere că drumul pe care-l făceam zilnic până la şcoală a crescut de la opt kilometri la 20, nu prea îţi mai vine să faci nimic, şi pe un salariu de mizerie. În orice caz, rămânem pe poziţii pentru a evalua situaţia atunci când începe şcoala şi vom vedea ce rămâne de făcut”, spune învăţătorul.


Alina Raţ din Brad a rămas şi ea dezamăgită după ce a primit un post de suplinitor calificat în comuna Hărău, departe de casă. „Voi preda limba română tocmai la Hărău. Asta înseamnă o navetă de aproape 80 de kilometri dus-întors”, a declarat hunedoreanca de 31 de ani. În opinia acesteia, cel mai mare dezavantaj al navetei îl reprezintă timpul pierdut. „Probabil voi pleca la 6.30 de acasă şi voi ajunge înapoi în jurul orei 19.00. Dar deocamdată, nu am ce să fac. Asta este situaţia”, spune Raţ.


Kilometri de navetă


Din cauza schimbărilor din sistemul de învăţământ şi a desfiinţări multor şcoli, Mirela Vaş, o profesoară de 34 de ani din Oradea, va face naveta la Salonta, la circa 30 de kilometri distanţă. Nu ştie cum va reuşi, mai ales că i-a fost redus salariul. „Naveta mă va costa în jur de 12 lei pe zi. Am mai făcut naveta la Salonta, în urmă cu 5-6 ani, şi nu ni se deconta nimic. Încă nu ştiu cum va fi, aşteptăm să înceapă şcoala”, a mai spus profesoara de matematică.


Lucian Cernea este profesor de 25 de ani şi de 20 de ani face naveta Beiuş - Ştei, zilnic circa 20 de kilometri. Bărbatul spune că ultimul salariu a fost de 1.500 de lei, în condiţiile în care are gradul unu. „Pentru mine este prea târziu să renunţ. Am gradul unu şi peste 20 de ani vechime. Nici nu vreau să mă gândesc cum este pentru un începător. Am colegi care au salariu de 600 de lei”, a mai spus profesorul. El a mărturisit că a intrat în învăţământ de plăcere. (Adrian Todor, Dana Firiţeanu, Tiberiu Stroia, Claudia Vidican)

Apocalipsa după comasări şi desfinţări


În Timiş s-au desfiinţat 52 de şcoli, majoritatea din mediul rural, iar în Caraş-Severin şapte şcoli cu clasele I-VIII au fost trasformate în şcoli cu clasele I-IV. În Bihor, 70 de şcoli au fost închise sau comasate, iar în Arad au fost comasate 40. Aproximativ 7.000 de elevi hunedoreni vor face naveta din cauză că şcolile s-au desfiinţat.

Voi face o navetă de aproape 80 de kilometri dus-întors.
Alina Raţ, profesor


Alina Raţ din Hunedoara a primit un post de suplinitor calificat departe de casă


Drumul pe care-l făceam zilnic până la şcoală a crescut de la opt kilometri, la 20.
Gheorghe Răducanu, învăţător

Arădeanul Gheorghe Răducanu analizează varianta părăsirii învăţământului


Un singur drum înseamnă aproximativ 50 de minute, poate chiar mai mult.
Cristian Şodâncă, profesor

Reşiţeanul Cristian Şodâncă cheltuie zilnic pe un singur drum 25 de lei


Nici nu vreau să mă gândesc. Am colegi care au salariu de 600 de lei.
Lucian Cernea, profesor


Lucian Cernea, din Bihor, face de 20 de ani face naveta Beiuş - Ştei

image
image
image
image
image
Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite