DESPĂGUBIRE RECORD Hoţul care a ucis un poliţist timişorean, condamnat să achite 200.000 de euro familiei victimei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Judecătorii Tribunalului Timiş au acordat cea mai mare despăgubire din istoria justiţiei postdecembriste pentru uciderea unui om al legii. Ei au stabilit că spărgătorul de maşini poreclit Giţulică Hoţul, de 20 de ani, trebuie să acorde despăgubiri de 200.000 de euro.

Ucigaşul trebuie să plătească văduvei poliţistul pe care l-a ucis şi fetiţei în vârstă de şase ani pe care a lăsat-o orfană. Hoţul l-a împuşcat mortal pe poliţistul de frontieră Tiberiu Sîrbu, care l-a surprins pe tânăr în timp ce încerca să-i fure maşina.

Ucigaşul care a împuşcat un poliţist: „Nu merit 20 de ani de închisoare, e prea mult"


Judecătorii Tribunalului Timiş au acordat o despăgubire fără precedent în istoria justiţiei: Pe lângă cei 20 de ani de puşcărie la care a fost condamnat, Gheorghe Breazu trebuie să achite 100.000 de euro femeii pe care a lăsat-o văduvă, Loredana Sîrbu. Ucigaşul a mai fost condamnat să plătească alţi 100.000 de euro fiicei poliţistului, care a rămas fără tată la doar şase ani. Judecătorii au stabilit că Gheorghe Breazu mai trebuie să-i achite micuţei câte 600 de lei pe lună, până fata împlineşte 18 ani. Mai mult, hoţul trebuie să plătească 25.000 de lei cheltuieli de judecată familiei victimei. El primeşte şi o factură de 20.000 de lei de la statul român, care reprezintă costul anchetei judiciare.

Tarif de 1.000 de lei ca să baţi un poliţist: ofiţerii sunt bătaia de joc a şmecherilor


Criminalul condamnat la 20 de ani

Magistraţii Tribunalului Timiş au fost nemiloşi cu tânărul care s-a bătut cu un poliţist, i-a luat pistolul şi apoi l-a împuşcat mortal, în noaptea de 30 spre 31 octombrie 2009, în Sânnicolau Mare, cel mai vestic oraş din ţară. Tânărul arestat pentru uciderea poliţistului Tiberiu Sîrbu şi-a recunoscut crima în faţa judecătorului de la Tribunalul Timiş. Gheorghe Breazu susţine că a încercat să se apere de atacul poliţistului. Agentul l-a urmărit în acea noapte pe Breazu şi pe ceilalţi patru tineri împreună cu care spărgea maşini, după ce au încercat să-i fure din automobil.

Şcoala de infractori, absolvită de Gheorghe Breazu

Luptă pe viaţă şi pe moarte

 „Cei cinci au fost urmăriţi de poliţistul care şi-a părăsit postul. Clientul meu şi încă un tânăr s-a ascuns într-un şanţ. Ei au fost găsiţi de poliţistul care a început să-i lovească cu bastonul", a spus Claudiu Ilcău, avocatul tânărului acuzat de crimă.

 Ucigaşul susţine că a încercat să-l oprească pe poliţist să-l mai lovească pe colegul său şi l-a luat în braţe pe omul legii. „L-a îmbrăţişat din faţă, ca să oprească ploaia de lovituri. Apoi au căzut amândoi în şanţ şi s-au încăierat. Au dus o luptă corp la corp. Clientul meu are urmele de baston pe tot corpul", a mai spus avocatul. Poliţistul a reuşit să scoată pistolul din toc, însă Breazu susţine că l-a prins pe agent de încheietură şi l-a împiedicat să-l împuşte.     

 Avocatul a mai spus că lupta s-a dat pe viaţă şi pe moarte între hoţ şi poliţist, însă omul legii a pierdut meciul. „A fost care pe care. Poliţistul urla: «Vă omor. Vă omor pe toţi». Breazu a luptat pentru viaţa lui. A crezut că poliţistul a fost împuşcat în cap. Când a văzut că poliţistul nu mai ripostează a luat arma şi a aruncat-o după 150 de metri",  a mai precizat avocatul Claudiu Ilcău, care spune că ucigaşul nu s-a predat poliţiei de frică.

S-a ascuns într-un lan de porumb

 Tiberiu Sîrbu a fost împuşcat cu un singur glonţ, care s-a oprit în splină. Poliţistul a ales să fugă după hoţi cu maşina, în loc să meargă la spital sau să ceară prin staţie sau telefon ajutorul colegilor. Criminalul a fugit cu bicicleta şi s-a ascuns într-un lan de porumb, în timp ce poliţistul de frontieră şi-a dat duhul după ce l-a fugărit cu maşina câţiva kilometri.

„M-au împuşcat hoţii şi mi-au furat pistolul", au fost ultimele sale cuvinte pe care le-a spus familiei în poarta căreia a bătut să ceară ajutor. „E clar că a fost o încăierare. Dacă clientul meu trăgea cu pistolul, în poliţist erau mai multe gloanţe. Şi reciproca e valabilă. Totul a fost un accident nefericit, iar clientul meu nu poate fi acuzat de omor deosebit de grav", a mai spus avocatul Claudiu Ilcău.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite