Timişoara: EXCLUSIV Infractorii devin experţi în crime la şcoala de corecţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Minorii care comit ilegalităţi sunt trimişi la centrul de reeducare, unde învaţă de fapt din experienţa colegilor de „breaslă“ cu care intră în contact. Centrul de Reeducare de la Buziaş, din Timiş, este locul în care trebuia să fie recuperat pentru societate Gheorghe Breazu, ucigaşul poliţistului Tiberiu Sârbu.

Citeşte detalii despre ucigaşul poliţistului timişorean, tânărul de 19 ani care a trecut pe la şcoala de corecţie din Bziaş:
Oradea: Ucigaşul poliţistului din Timişoara a fost adus în lanţuri în ţară (GALERIE FOTO)

ASTĂZI, ORA 18.00:
Ucigaşul poliţistului a dormit nepăsător în lanţuri în maşina poliţiei

ASTĂZI, ORA 16.00:
Timişoara: Ucigaşul poliţistului a dormit nepăsător în lanţuri în maşina poliţiei


ASTĂZI, ORA 14.00:
Timişoara: Poliţistul ucis a fost condus pe ultimul drum de 400 de poliţişti

ASTĂZI, ORA 12.00:
Şcoala de corecţie, facultate de infractori 


Află filmul zilei în care s-a produs crima şi toate detaliile despre familia poliţistului ucis: 

UPDATE Hoţul care a ucis un poliţist are un complice pus sub acuzare
UPDATE Poliţist ucis de spărgători de maşini
UPDATE Poliţist de frontieră găsit împuşcat, poliţia are primul indiciu

Aici sunt „închişi” acum 60 de minori acuzaţi de comiterea unor infracţiuni grave. O treime dintre ei sunt recidivişti.

Gheorghe Breazu (19 ani), poreclit „Ghiţulică Hoţu’”, tânărul care l-a împuşcat mortal pe poliţistul timişorean Tiberiu Sârbu, a „absolvit” Centrul de Reeducare a Minorilor din Buziaş. Breazu şi-a început cariera la doar 9 ani. A furat două kilograme de aur de la bogătaşul comunei, fostul senator Viorel Matei, acum consilier judeţean.

Ca un parc de distracţii

„Facultatea” minorilor nu are garduri cu sârmă ghimpată, gratii la geamuri şi gardieni înarmaţi. Centrul de Reeducare a Minorilor din Buziaş arată ca un parc de distracţii, împrejmuit cu un gard din lemn.

Înăuntru sunt la „studii” peste 60 de infractori minori condamnaţi pentru furturi, tâlhării, violuri sau vătămări corporale grave. Deşi este prevăzut ca un centru de reeducare, anii petrecuţi aici sunt pentru majoritatea un stagiu de specializare în infracţiuni.

„Acum sunt condamnaţi până la 18 ani la internarea într-un centru de reeducare. Dacă se poartă frumos, noi putem propune instanţei eliberarea înainte de termen”, a spus subcomisarul Florin Şerpe, directorul Centrului de Reeducare a Minorilor din Buziaş.

Condiţiile de trai ale infractorilor care abia au primit buletin sunt similare cu cele dintr-o pensiune: dormitoare de trei persoane, băi, cabinet medical, sală de sport, teren de volei, tenis şi fotbal, un amfiteatru, o sală festivă, ateliere de pictură, sculptură şi tâmplărie. „Furtul şi agresivitatea fac parte din limbajul lor. Dar aici avem programe de reeducare şi încercăm să-i readucem la linia de plutire”, a spus Şerpe.

La 17 ani, Victor Stănia are peste 500 de infracţiuni la activ
 
Maestrul tâlhăriilor

Victor Stănia are 17 ani, este din Baia Mare şi se află de trei ani la reeducare. Se consideră un maestru al furturilor şi tâlhăriilor şi spune că are cel puţin 500 de infracţiuni la CV. „Am început de la 7 ani. Aia e vârsta cea mai bună pentru furturi. Furam casele de marcat cu totul din magazine, le smulgeam cu tot cu fire de sub ochii vânzătoarei şi fugeam în miezul zilei. Le smulgeam din cabluri şi o luam la goană”, şi-a amintit Victor, care acum visează în centrul de reeducare într-un pat străjuit de Iisus pictat în mărime naturală pe un perete din dormitor.

A trecut apoi la furturi din maşini, iar la 12-13 ani s-a apucat de tâlhării. „Am furat 27.000 de euro dintr-o maşină. Am mers la ghici, la noroc. Cu banii ăia am plecat la mare”, a mai spus Victor.

Ionuţ Raţă mai are două luni până împlineşte 18 ani şi urmează să fie eliberat. Nu îşi cunoaşte părinţii, pentru că a crescut în orfelinat la Timişoara. Şi-a început cariera de infractor la doar 7 ani. Spune că are peste 700 de furturi şi spargeri de maşini. Este la reeducare de un an şi jumătate şi abia aşteaptă să plece în lumea largă. Şi-a descoperit talentul pentru pictură, însă se teme pentru viaţa sa de om liber. „Sper să-mi găsesc un loc de muncă. Nu ştiu unde o să locuiesc şi asta mă sperie. Eu aş vrea să fiu inginer în construcţii”, a spus Ionuţ Raţă.

Înmormântat cu onoruri militare

Trupul neînsufleţit al poliţistului Tiberiu Sârbu, ucis sâmbătă de un hoţ, a fost depus aseară la sediul Poliţiei de Frontieră Timiş.

Agentul Tiberiu Sârbu

Poliţistul va fi înmormântat astăzi cu onoruri militare, iar garda de onoare va trage trei salve de armă în aer, în timp ce soţia poliţistului căzut la datorie o să primească drapelul de la ministrul de Interne, Vasile Blaga. Tot astăzi, poliţiştii speră să-l recupereze pe principalul suspect, Gheorghe Breazu (19 ani), care a fost prins în Ungaria, după ce a trecut graniţa legal, la câteva ore după comiterea crimei.

Ataşatul ministerului de Interne la Ambasada României de la Budapesta face demersuri pentru ca Gheorghe Breazu să fie trimis cât mai repede în România. „Suntem încrezători că Gheorghe Breazu va fi adus mâine (azi – n.r.) la Timişoara”, a declarat Emil Andrei, purtătorul de cuvânt al IPJ Timiş.

Mort la datorie

Poliţistul în vârstă de 38 de ani a fost ucis vinerea trecută, în oraşul Sânnicolau Mare din Timiş. El a fost împuşcat cu propriul pistol, după ce s-a luptat cu un tânăr condamnat în trecut pentru furt. Acuzaţiile de crimă la adresa lui Gheorghe Breazu vin în urma declaraţiilor celor patru martori, dar şi a altor probe administrate de procurori.

Dotări de invidiat

Centrul de Reeducare a Minorilor de la Buziaş a fost dat în folosinţă în 2004 şi a costat statul român 1,5 milioane de dolari, fiind cel mai bine dotat din ţară. Copiii-infractori din 13 judeţe din vestul ţării sunt aduşi la centru, după ce sunt condamnaţi de judecători.

Minorii internaţi aici pot să plece în excursii, au acces la săli de pictură, de sculptură, la cursuri de tâmplărie. „Noi le asigurăm toate facilităţile. Avem cursuri de reeducare, încercăm să-i integrăm în societate. Nu avem de unde să ştim care dintre ei o apucă pe căi greşite. Este o problemă de voinţă din partea lor”, a mai spus Florin Şerpe.

Mai citeşte:

image
image


Citeşte detalii despre cazul altui poliţist ucis în stradă, la Timişoara:

Timişoara: Saşa Disici, un alt poliţist ucis cu sânge rece în plină stradă
Timişoara: Chestorul Dorel Andraş a fost numit şeful Poliţiei de Frontieră Timiş


CITEŞTE detalii despre cum au ajuns infractorii să controleze oraşele din Banat:


Crime nerezolvate la CV-ul şefilor de Poliţie (GALERIE FOTO)

Crimă nerezolvată plimbată la cinci procurori

TU FACI ORDINE! Străzile din Timişoara pe care hoţii îşi fac de cap cel mai mult (SONDAJ)

TU FACI ORDINE! Timişoara a ajuns Bronx cu voie de la Poliţie (SONDAJ)

TU FACI ORDINE! Procurorii îngroapă ancheta unei explozii cu doi morţi

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite