Şmecherii juridice pentru amânarea despăgubirilor de 300.000 de euro pentru casa aruncată în aer

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sentinţa care obligă firma Consiliului Local, Societatea de Drumuri Municipale, să achite despăgubiri de 300.000 de euro unui proprietar lăsat fără casă arată din nou incompetenţa, delăsarea şi atitudinea tipic românească a autorităţilor din Timişoara.

În 2008, Societatea de Drumuri Municipale (SDM) lucra pe strada Alexandru Vlahuţă. Un muncitor a agăţat o conductă de gaz, s-a produs o explozie, iar casa a fost distrusă. Aşa cum se întâmplă într-o ţară civilizată, proprietarul a mers în instanţă, iar judecătorii i-au dat câştig de cauză, obligând SDM-ul să plătească despăgubiri de 300.000 de euro. În paralel, fosta conducere a societăţii nu a făcut nicio anchetă internă pentru a stabili cine se face vinovat de explozie, dacă a greşit muncitorul, şeful de echipă sau dacă ţeava a fost agăţată din cauza planurilor subterane inexacte care fac din Timişoara o bombă cu ceas.

VOCEA BANATULUI Terorişti prin incompetenţă

Gunoi ascuns sub preş


Pe toată perioada procesului fosta şi actuala conducere a SDM au tăcut mâlc. După pronunţarea sentinţei executorii, dar irevocabile, care obilgă SDM la plata daunelor, reprezentanţii societăţii au venit în faţa acţionarului, Consiliul Local, pentru a cere aprobarea în vederea următoarelor demersuri: plata imediată a despăgubirilor sau atacarea deciziei la o instanţă superioară. „Este jenant să veniţi în faţa noastră, fără să fie o făcută o anchetă internă care să stabilească vinovatul şi după ce gunoiul a fost ascuns sub preş”, a spus viceprimarul Adrian Orza.

Explozie la Timişoara: Doi tineri au fost arşi şi o casă a fost distrusă. Un cartier nu are gaz, iar un bulevard este blocat


Motive de amânare a plăţii

Deşi poate bloca în orice moment activitatea Societăţii de Drumuri Municipale, proprietarul casei explodate a acceptat o reducere a sumei cu 50.000 de euro şi plata eşalonată pe o perioadă de şase luni de zile, consilierii au încercat să găsească tot felul de motive pentru a nu plăti daunele. Unii dintre aleşi au propus realizarea altor expertize, alţii au vrut să se verifice dacă valoarea mobilei din casa explodată este cea invocată în instanţă. Totul pentru a se tărăgăna plăţile.

Preţul amânărilor

Avocatul Societăţii de Drumuri a încercat să explice care ar fi avantajele şi dezavantajele unei amânări a plăţilor şi a unui atac în instanţă. „Costurile acestei căi de atac sunt considerabile. Dacă nu vom ajunge la o negociere rezonabilă cu aceste persoane probabil că firma va fi executată silit, ceea ce ar bloca practic activitatea societăţii. Într-o cale de atac este foarte dificil să mai administrezi probe. Aşa a rezultat că vinovăţia aparţine societăţii. Nu poate nimeni garanta că vom putea desfiinţa hotărârea. Este posibil să putem diminua despăgubirile, dar costurile sunt foarte mari”, a explicat Florin Baias.

O fostă profesoară a murit de frig în apartamentul ei aflat într-un bloc fără apă, încălzire şi lumină din Timişoara

Cu toate acestea, consilierii locali au decis realizarea unei anchete interne care să stabilească vinovaţii, deşi acest lucru este aproape imposibil la doi ani de la explozie. Pe de altă parte, consilierii locali au hotărât că demersurile trebuie continuate până în pânzele albe pentru a evita sau măcar diminua plata deunelor. „Noi ca şi Adunare Generală a Acţionarilor nu putem decide o negociere până nu epuizăm toate căile de atac pentru că ne poate imputa Curtea de Conturi aceşti bani”, a explicat consilierul Ciprian Bogdan. Avocatul Florin Kovacs susţine că dacă sentinţa este executorie, Consiliul Local trebuia să dispună plăţile, în paralel să utilizeze căile de atac, iar dacă obţine o decizie favorabilă să ceară banii înapoi.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite