Cea mai bogată româncă, văduva lui Constantin Drăgan, se apucă de afaceri cu eoliene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Veronica Guşă de Drăgan, care conduce firma Butan Gas România, a achiziţionat 90 la sută din acţiunile companiei constănţene Romconstruct Top, unul din cei mai mari dezvoltatori de proiecte eoliene din ţară, informează siteul timişorean agenda.ro

Galerie foto Veronica Guşă de Drăgan

ButanGas România este unul dintre cei mai mari jucatori de pe piata locala a distributiei de gaz petrolier lichefiat. Grupul a fost fondat în anul 1948 de către miliardarul Iosif Constantin Drăgan, care a încetat din viaţă în 2008. Chiar din 2001 Dragan decide să cedeze conducerea operaţiunilor grupului către soţia sa Veronica Guşă, care ocupa funcţia de preşedinte executiv al ButanGas. Potrivit estimărilor făcute de Forbes, Veronica Guşă de Dragan este cea mai bogata femeie din România, cu o avere estimată la 420 - 450 milioane euro.

image

Butan Gaz preia 90 la sută din acţiuni

Înainte de această tranzacţie, actionarul majoritar al Romconstruct Top era omul de afaceri suedez de origine română Emanuel Muntmark, unul dintre cei mai mari dezvoltatori de proiecte eoliene din România. Muntmark se află la baza dezvoltării proiectelor pe care cehii de la CEZ şi Petrom, cea mai mare companie locala, le dezvoltă în Dobrogea. Conform datelor publicate în Monitorul Oficial, compania Romconstruct Top, care se ocupă de producerea de energie electrică şi avea în 2008 afaceri de circa 460.000 de euro, era controlată în proporţie de 55% de către Muntmark, restul acţiunilor fiind împărţite între mai multe persoane fizice şi o firmă care era deţinuta tot de Muntmark. După tranzacţie, ButanGas România deţine 90% din actiunile Romconstruct Top, iar Muntmark mai ramane cu 10% din titlurile companiei, informează siteul agenda.ro.



Bani de la UE


Potrivit datelor disponibile, Romconstruct Top este beneficiarul uneia dintre cele mai mari finantari europene acordate pana acum pe piata locala pentru cresterea competitivitatii, firma beneficiind de fonduri de 62,48 de milioane de lei (circa 15 milioane de euro) pentru realizarea unui parc eolian in localitatea dobrogeana Silistea. Valoarea totala a proiectului este de 177,1 milioane de lei (42 de milioane de euro).

Mai citiţi:

Miliardarul Drăgan, uitat de presupusul fiu care a plâns în hohote la înmormântarea de acum un an

Femeile din viaţa lui Iosif Constantin Drăgan

image
Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite