Bănăţeni plecaţi la schi în Serbia, izolaţi din cauza furtunii de zăpadă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comitetul de Criză de la Belgrad a declanşat starea de urgenţă în mai multe zone din Serbia, afectate de viscol şi căderile masive de zăpadă. Turiştii români de la Kopaonik au trecut cu bine peste furtună.

Bănățenii schiază în Serbia: 150 de euro un week-end în stațiunea Kopaonik GALERIE FOTO

Staţiunea sârbă Kopaonik, preferată de numeroşi turişti din Banat, datorită preţurilor mici, a condiţiilor foarte bune şi a distanţei relativ scurte (378 de kilometri de Timișoara), este una din cele mai afectate zone din Serbia. În ultimele 24 de ore, din cauza ninsorilor abundente şi a furtunilor de zăpadă, numeroase drumuri naţionale au fost închise.

Zeci de maşini au fost blocate printre nămeţii de peste un metru, însă turiştii, unii chiar din România, au fost salvaţi şi au ajuns cu bine la Kopaonik, a informat poliţia din Serbia.

Au fost două zile cu viscol puternic şi cu ninsoare, mai ales în timpul nopţii. Cu toate acestea, erau deschise şapte pârtii şi se putea schia bine. Au fost şi brazi căzuţi peste drum şi pe maşini. Deşi a nins foarte mult, sârbii sărbătoreau în stradă Ajunul Crăciunului. Acum vremea este din nou frumoasă”, a declarat Ion Mihăică, un timişorean care se află în staţiunea sârbească, împreună cu familia şi prietenii.

În această dimineaţă s-a oprit ninsoarea pe platoul Pester, iar meteorologii susţin că vremea va intra pe făgaş normal. Locuitorii din zonă susţin că nu au mai văzut niciodată o asemenea furtună.

Sunt la Kopaonic de mai bine de 20 de ani, dar nu îmi amintesc o astfel de furtună. Au căzut copaci, au spart ferestre, au deteriorat acoperişuri şi maşini. Din fericire nimeni nu a fost rănit. Au avut de suferit doar cîţiva turişti care au fost salvaţi şi aduşi la Kopaonik”, a declarat Andrew Jeremijevici, directorul unui hotel din staţiune.

Copacii au căzut pe maşini şi case

Zeci de sate şi cătune au rămas izolate, transmit agenţiile de presă din Serbia. În multe sate nu există curent electric, sunt probleme şi cu alimentarea cu apă. Afectate sunt şi zonele Pester, Novi Pazar, Sjenica, Tutin şi Ivanjica.

Toate maşinile şi utilajele de deszăpezire lucrează în zonă pentru a face drumurile practicabile. „Urgia a durat mai bine de 24 de ore. În timpul nopţii am făcut eforturi pentru salvarea unui copil, în Sjenica, unde medicii au ajuns cu mare greutate. Încercăm să eliberăm şoselele de zăpadă. Sunt 530 de kilometri de drumuri naţionale, regionale şi rurale impracticabile”, a spus Hazbo Mujovici, unul din oficialii sârbi, citat de Beta.

Din cauza troienilor de zăpadă a fost afectat traficul rutier dintre Brzece-Kopaonik, Josanicka Spa-Kopaonik, Rudnica-Kopaonik.
Oficialităţile din Serbia îi sfătuieşte pe cei care nu au maşinile echipate corespunzător pentru iarnă să nu se aventureze în aceste locuri.

Timişoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite