VOCEA BANATULUI Ana nu mai are mere. Jack Spintecătorul de la hypermarket ştie de ce

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Companiile multinaţionale care operează magazine mari aşteaptă profituri grase săptămâna aceasta. Carnea de miel se va vinde în cantităţi industriale şi fiecare român va da bani frumoşi pentru a respecta tradiţia. În mod interesant, exact acum s-au apucat autorităţile să călărească ţăranii din pieţe şi să le facă viaţa imposibilă. Asta ca o bomboană peste coliva producţiei locale, ucisă deja de birocraţie, taxe, d

Poliţia Română a purces, cu surle şi trâmbiţe, să controleze pieţele agroalimentare din toată ţara. S-au pus autorităţile cu amenzi pe puţinii comercianţi care mai vindeau îi pieţe produse locale.

Un vânzător de carne de miel spunea, într-o ştire TV, că din cauza birocraţiei şi a taxelor impuse a devenit neprofitabil să mai vinzi carne în piaţă. Aceeaşi poveste cu alte produse. Peste acest fenomen se adaugă mafiile din pieţe.

Când e vorba de a sta călare pe ţăranii care vând produse ocazional, cum este carnea de miel în preajma sărbătorilor pascale, autorităţile sunt drastice şi extrem de eficiente. Nimeni nu mişcă în front. Când e vorba de anihilat găştile de bişniţari care sufocă ţăranii, aceleaşi autorităţi ridică din umeri şi devin brusc neputincioase dintr-un milion de motive.

Pe partea cealaltă, statul nu mişcă un deget pentru a stimula şi ajuta producţia locală. Producătorii se plâng mereu că au probleme cu subvenţile, care şi aşa sunt rahitice în comparaţie cu cele din alte ţări. Miniştrii care s-au perindat la Agricultură au servit toţi discursuri sforăitoare despre cât de interesaţi sunt să pună pe picioare producţia locală şi despre soluţiile lor minune. În realitate au mâncat toţi bălegar, ca să nu pronunţ alt cuvânt, şi dezastrul a continuat. S-au distrus societăţiile de îmbunătăţiri funciare şi porţiuni mari de teren agricol au devenit inutilizabile.

Aşa a ajuns România, o ţară în care mâncarea ar trebui să fie ieftină şi din belşug, să aibă preţuri mai mari la produsele alimentare decât multe ţări dezvoltate.

Cine câştigă din acest declin aparent necontrolat ? Multinaţionalele care operează magazine mari. Începe să devină tot mai evident şi logic că aceste companii profită din plin de pe urma decesului producţiei locale şi naţionale. Şi privind cum sunt omorâţi ţăranii şi cu ei bugetele familiilor noastre, te întrebi cine este crminalul. Autorităţile susţin că fapta e cu autor necunoscut, însă o lege ce ţine de ABC-ul crminalistic arată atceva.

Cine profită de pe urma decesului producţiei locale ? Hypermarketurile care ne vând cartofi din Franţa, mere din Turcia şi fasole din Egipt. Cui îi cresc la cer vânzările la carnea de miel importat şi tranşat dacă în pieţe sunt hărţuiţi ciobanii şi măcelarii ?

Într-o ţară în care politicienii dovedesc în fiecare zi că nu sunt interesaţi decât de propriul burdihan şi că sunt corupţi până în măduva oaselor, nu poţi să nu concluzionezi că moartea producţiei locale nu e o crimă cu autor necunoscut. Nu poţi să nu te întrebi dacă nu cumva în spatele operaţiunilor din pieţe, în care sunt tăvăliţi ultimii comercianţi care au mai supravieţuit, nu se află cumva altceva.

Citeşte şi:

VOCEA BANATULUI Povestea de Crăciun care ne lipseşte

VOCEA BANATULUI Revoluţia care nu a avut loc

Citeşte alte opinii ale jurnalistului Malin Bot pe platforma "ideilibere.ro", vezi video cu emisiuni şi citeşte alte detalii despre acesta, mai jos:

  

image image image image image image
Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite