Zeci de amenzi usturătoare pentru reabilitarea termică a blocurilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

 Sătui de aşteptare pe  lista Primpăriei de reabilitare termică, mulţi mureşeni s-au apucat singuri de anveloparea propriului apartament.  Mureşenii care îşi reabilitează apartamentul fără a avea însă o autorizaţie din partea Primăriei riscă o amendă de până la 5.000 de lei.

Lunile de vară sunt propice pentru lucrările de construcţii, iar la o simplă plimbare pe străzile din oraş se poate observa că se lucrează intens la reabilitarea termică a multor apartamente. Unele blocuri se reabilitează total, dar cele unde se lucrează la un singur apartament  au atras imediat atenţia Poliţiei Locale.

Confrom reprezentanţilor Primăriei, nu se aprobă izolarea termică decât pentru o scară întreagă. „Cei care decid să-şi izoleze doar unul sau două apartamente din bloc sunt pasibili de amendă”, a precizat Dorin Belean, şef Serviciu Juridic, Asociaţii de proprietari din Primărie. 

Până în prezent, 26 de mureşeni au căzut în plasa poliţiştilor locali. „S-au aplicat 26 de sancţiuni, de la 1.000 la 5.000 de lei, în baza articolului 26 al Legii 50/1991. Acum sunt în verificări alte 72 de apartamente, iar controalele în cartiere continuă”, a precizat Valentin Bretfelean, directorul executiv al Poliţiei Locale.

Mureşeni revoltaţi de decizia Primăriei

 Decizia Primăriei de a nu aproba reabilitarea termică în regie proprie pentru unul sau două apartamente i-a înfuriat pe mureşenii care s-au apucat deja de lucru. Susana Oltean locuieşte la parterul unui bloc din cartierul Tudor Vladimirescu, iar recent şi-a izolat apartamentul. „Aveam igrasie pe toţi pereţii, se infiltra apa în casă. Am vorbit la Primărie să ne dea voie să ne facem un balcon, dar nu ni s-a aprobat. Am vorbit cu vecinii să reabilităm blocul prin programul primăriei, dar au zis că n-au bani. Eu nu mai puteam aştepta şi am făcut lucrarea. Nu e normal să vină acuma să-mi dea amendă”, spune revoltată mureşeanca. La o altă scară din acelaşi bloc se munceşte intens la parter şi etajul I. „Dacă am văzut că au făcut şi alţii, am făcut şi noi. În loc să se bucure că facem lucrarea, ei vin cu amenzi”, spune revoltat proprietarul unuia dintre apartamente.

Îşi vor banii înapoi

Chiar dacă au avut bani de reabilitare termică, nu toţi mureşenii au putut accesa programul Primăriei. Este şi cazul locatarilor unui bloc de pe strada Viitorului, reabilitat recent. „Am depus cererea la primărie din 2009, dar ni s-a spus că nu sunt fonduri pentru reabilitare. Vecinii n-au mai vrut să aştepte, aşa că am făcut lucrarea pe banii noştri.  Acum am auzit că Primăria a găsit fonduri pentru reabilitarea unor blocuri din oraş. Normal ar fi ca şi noi să fim despăgubiţi”, spune Gheorge Coşa, administratorul asociaţiei de proprietari din zonă.

Într-adevăr, pe lângă cele 10 blocuri la care se lucrează în prezent, în luna august vor începe lucrările la încă 11 blocuri din oraş. Pentru acestea, Primăria va suporta din bugetul local 80% din costul lucrărilor, adică şi procentul de 50% care-i revenea Ministerului Dezvoltării. Valoarea totală a lucrărilor se ridică la 6.500.000 de lei. Pe lista de aşteptare a Primăriei pentru reabilitarea termică sunt incluse 300 de apartamente.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite