Mureşenii se vor putea căsători în Cetatea Medievală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tinerii se vor căsători în cetate
Tinerii se vor căsători în cetate

Întreaga Cetate Medievală şi zona înconjurătoare vor fi reabilitate pe bani europeni. Ieri s-au semnat, la Târgu-Mureş, două proiecte finanţate din bani europeni, care vizează reabilitatea completă a cetăţii medievale şi a căminului de bătrâni.

Tinerii îndrăgostiţi care vor să-şi unească destinele într-un spaţiu inedit vor avea ocazia, de anul viitor, să se cunune în Cetatea Medievală. Aici va fi amenajată o Casă a Căsătoriilor, unde cuplurile îşi vor putea uni destinele într-un cadru plin de romantism, cu iz medieval.

Acesta este, însă, doar unul dintre planurile pe care edilii le au în legătură cu Cetatea Medievală. Din cei 22,1 milioane de lei pe care municipalitatea i-a primit prin proiectul REGIO, cetatea şi întreaga zonă în care se află vor fi complet reabilitate, scopul fiind creşterea numărului de turişti. 

„Prin proiectul de reabilitare, restaurare şi protecţie vor fi puse în valoare picturile interioare, precum şi frescele şi picturile murale exterioare. De asemenea, se vor reface căile de acces pietonale din interiorul cetăţii şi vor fi remodelate elementele plastice ale faţadelor. Cetatea va fi introdusă în circuitul turistic regional, clădirile şi incintele vor avea funcţiuni noi, iar ecosistemul din zonă va fi îmbunătăţit prin amanajarea spaţiilor verzi ", a spus  Dana Ijac, şef Serviciu Programe de Finanţare din Primăria Târgu-Mureş.  

Astfel, toate cele patru corpuri de clădire, precum şi cele şapte bastioane, care au aparţinut breslelor meşteşugăreşti vor deveni spaţii culturale. În corpul B se va realiza un centru de conferinţe şi o Casă a Căsătoriilor, în corpul D un Centru intercultural cu săli de întruniri şi spaţii de cazare, în corpul E spaţii multifuncţionale pentru expoziţii, colocvii, spaţiu de artă culinară tradiţională, Corpul G va găzdui un teatru în aer liber, iar în corpul F va fi amenajat un centru de informare şi promovare turistică.

În Bastionul Măcelarilor se va amenaja un spaţiu pentru evenimente cultural artistice, în cel al Croitorilor - o sală de spectacole, club şi centru teatral, în Bastionul Dogarilor va fi un club de muzică jazz şi teatru de păpuşi, în cel al Blănarilor un centru de tineret, săli de conferinţe şi  expoziţii, iar în Bastionul Tăbăcarilor, Bastionul Mic şi Bastionul Porţii vor fi amenajate spaţii muzeale.  

Nu doar clădirile vor fi reamenajate, ci şi aleile pietonale din incintă şi de pe lângă cetate. „Bulevardul Cetăţii va avea aproximativ 800 de metri, iar totul va fi amenajat în stil medieval, începând de la pavaje şi iluminat public. De asemnea, vor fi amenajate piaţete unde se vor organiza cafenele literare", a spus primarul Dorin Florea.

Bani şi pentru căminul de bătrâni

Valoarea totală a proiectului este de 3,64 milioane de lei, din care Primăria a solicitat 2,76 milioane de lei pentru reabilitarea unei clădiri vechi de o sută de ani.

Prin acest proiect se doreşte mărirea suprafeţei funcţionale a căminului cu mai mult de o treime, ajungându-se la o zonă utilă de 1707 mp, prin mansardarea corpului B şi construirea unui corp de legătură. Aici vor fi amenajate o bibliotecă şi un atelier de arte plastice. Întregul proiect se va derula pe o perioadă de 20 de luni.

Pentru ultimele noutăţi din Mureş, click pe poza de mai jos: 

logo ads
Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite