Târgu-Mureş: Bugetarii au pus lacăt pe instituţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 10.000 de bugetari din judeţul Mureş au intrat astăzi în grevă pe termen nelimitat. Medici, cadre didactice şi funcţionari publici au oprit astăzi lucrul ca urmare a măsurii guvernanţilor de reducere a salariilor cu 25%.

CITEŞTE ŞI:

„Grevă de catifea“, la Braşov

Îmbrânceli şi înjurături la intrarea în Prefectura Braşov

Potrivit preşedintelui CNSLR Frăţia Mureş, Călin Cociş, greva de astăzi s-a ţinut în instituţiile de învăţământ, în spitale şi în administraţia publică, urmând ca mâine să aibă loc un amplu protest chiar în centrul oraşului.

„Protestele au început astăzi cu aproximativ 150 de sindicalişti de la Sanitas Mureş, care au ieşit în faţa Spitalului Judeţean încă de de la prima oră. Marele protest va avea loc, însă, mâine, de la ora 10.00. Ne aşteptăm la o prezenţă de peste 3.000 de oameni“, a declarat liderul de sindicat.
Şi angajaţii din administraţia publică au oprit astăzi lucrul. Toată ziua  ghişeele au fost închise şi nu s-a lucrat deloc cu publicul. „Aproximativ 4.000 de funcţionari din toate cele 95 de primării din judeţ, precum şi din Consiliul Judeţean nu au lucrat astăzi. Mâine, oamenii vor participa la mitingul de protest organizat în centrul oraşului“, a declarat Silvia Moldovan,  preşedintele Sindicatului Salariaţilor din Administraţia Publică a judeţului Mureş.

Ambulanţierii, în grevă de solidaritate

Angajaţii de la Ambulanţa Mureş au intrat şi ei în grevă de solidaritate. Timp de o oră, medicii, asistentele şi şoferii au protestat în curtea instituţiei. „După 17 ani de muncă pe ambulanţă, voi pierde peste 400 de lei din salariu. Nu mi se pare corect, pentru că avem credite şi facturi de plătit. Lucrez zilnic ore suplimentare care nu îmi sunt plătite. În schimbul lor primesc zile libere atunci când decide conducerea, nu când vreau eu. De asemenea, toţi angajaţii mai avem de primit 15% din salariul pe luna aprilie“, a declarat Mariana Pop, angajată a Serviciului de Ambulanţă.

Nici profesorii nu s-au dat în lături de la grevă. Aproximativ 4.000 de dascăli nu s-au prezentat astăzi la catedră. „Din referendumul pe care l-am făcut, reiese că din 6.200 de membri de sindicat, 56,2% sunt în grevă. Sunt nemulţumiţi de reducerea salariilor, nesiguranţa titularizării în învăţământ, negocierile privind realizarea unui nou contract colectiv de muncă şi subfinanţarea învăţământului. Acum şcolile lucrează pe un buget de avarie“, a declarat Ioan Săcărea, preşedintele Filialei Mureş a Federaţiei Sindicale „Spiru Haret“.

Cei care au spus pas atât grevei, cât şi mitingului de mâine sunt funcţionarii din Primăria Târgu-Mureş şi cei din cadrul Prefecturii Mureş. „În Primăria Târgu-Mureş funcţionarii lucrează după programul normal“, a declarat Aurel Trif, purtător de cuvânt Primăria Târgu-Mureş

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite